Ο Ερντογάν ζητεί τώρα φθηνό φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ

Ο Ερντογάν ζητεί τώρα φθηνό φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει ευνοϊκότερους όρους ώστε να βοηθήσει στη διανομή LNG σε άλλες χώρες

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την επιθυμία της χώρας του να αγοράσει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και μάλιστα με ευνοϊκότερους όρους, όπως είπε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια ομιλίας σε συνεδρίαση του Τουρκοαμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

«Στο μέλλον, θέλουμε να αγοράζουμε ακόμη περισσότερο φυσικό αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και με πιο ευνοϊκούς όρους. Και χάρη στη σύγχρονη υποδομή που έχουμε, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για την παράδοση αυτού του LNG στις χώρες της περιοχής», είπε.

«Έχουμε γίνει ο έκτος μεγαλύτερος εισαγωγέας ενεργειακών πόρων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία διαδραματίζει βασικό ρόλο όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, τις διαδρομές παράδοσης, τη διαφοροποίηση των πηγών. Και δεδομένης της τρέχουσας διεθνούς κατάστασης στον ενεργειακό τομέα, έχουμε σημαντικές ευκαιρίες για συνεργασία», είπε ο κ. Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι χάρη στην κατασκευή νέων τερματικών σταθμών LNG στην Τουρκία και τις μεγάλες επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στον τομέα αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου.

Ο κ. Ερντογάν προέτρεψε επίσης τις ΗΠΑ να άρουν τους εισαγωγικούς δασμούς στον τουρκικό χάλυβα και το αλουμίνιο, χαρακτηρίζοντάς τους επιβλαβείς για το διμερές εμπόριο.

«Έχουμε ακόμη βήματα σε κυβερνητικό επίπεδο που πρέπει να γίνουν για να εκμεταλλευτούμε πλήρως το δυναμικό των εμπορικών μας σχέσεων. Τα μονομερή προστατευτικά μέτρα που εισήχθησαν το 2018, πρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο, βλάπτουν τις εμπορικές μας σχέσεις», είπε.

Ο κ. Ερντογάν πρότεινε την κατάργηση των τελωνειακών δασμών στο τουρκικό αλουμίνιο και τον χάλυβα ή «να δοθούν στην Τουρκία οι ποσοστώσεις κάποιων άλλων χωρών» για εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτών των προϊόντων, κάτι που «θα ήταν μια σημαντική συμβολή στη σχέση μεταξύ των δύο κρατών».

Ο Τούρκος ηγεμόνας είπε επίσης ότι «ο εμπορικός τζίρος μεταξύ των δύο χωρών θα φτάσει σύντομα τα 100 δισ. δολάρια».

«Τα τελευταία 10 χρόνια έχει γίνει μια σημαντική ανακάλυψη στις σχέσεις μας. Αυτή τη στιγμή, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ο εμπορικός τζίρος έχει αυξηθεί κατά 30% και έφτασε τα 27 δισ. δολάρια», είπε ο κ. Ερντογάν.

Ο ίδιος θεωρεί λάθος και αποτέλεσμα λόμπι την απόφαση των αμερικανικών αρχών στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία. 

«Έχουν τεθεί τεχνητά εμπόδια μπροστά στην αμυντική μας συνεργασία που είναι αντίθετα με το πνεύμα της συμμαχίας. Μαζί με το εμπόριο, αυτό επηρεάζει επίσης την ασφάλεια σε ολόκληρη τη γεωγραφία του ΝΑΤΟ. Μια τέτοια θέση, που σχηματίστηκε ως αποτέλεσμα της πίεσης από μια σειρά λόμπι στις ΗΠΑ οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων, στερούνται στρατηγικού οράματος, είναι λανθασμένοι και καταλήγουν να βλάπτουν τα ίδια τα αμερικανικά συμφέροντα», είπε.

«Δεδομένων όλων αυτών, ο κοινός μας σκοπός [τόσο για την Άγκυρα όσο και για την Ουάσιγκτον] είναι η επείγουσα άρση αυτών των μονομερών και εσφαλμένων εμποδίων», είπε ο κ. Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την ανάπτυξη εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Μιλώντας για προβλήματα στον αμυντικό τομέα, ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε με αυτόν τον τρόπο, ειδικότερα, την κατάσταση με την απαγόρευση που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ στην πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία μετά την αγορά της Άγκυρας αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από Μόσχα.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε την επιθυμία της να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 Block 70 και 80 κιτ Block 70 για τον εκσυγχρονισμό του αεροσκάφους σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία, αφού αποκλείστηκε από το πρόγραμμα παραγωγής μαχητικών-βομβαρδιστικών πέμπτης γενιάς των ΗΠΑ το 2019 με την αγορά των S-400. Ωστόσο, αυτή η πρωτοβουλία της Τουρκίας αντιμετωπίστηκε αρνητικά στο Κογκρέσο και ουσιαστικά μπλοκαρίστηκε.

Την Τρίτη, ύστερα από επαφές στη Νέα Υόρκη με Αμερικανούς γερουσιαστές, ο κ. Ερντογάν εκτίμησε τη θέση τους για το F-16 ως «θετική», αν και δεν υπάρχει ακόμη σαφής κατανόηση εάν η συμφωνία θα εφαρμοστεί. Νωρίτερα, ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε ότι εάν δεν παραλάβει το F-16, είναι έτοιμος να εξετάσει επιλογές για αγορά μαχητικών σε άλλες χώρες. 

Πηγή: TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή