Oυκρανία: Έκρηξη στην υπό ρωσικό έλεγχο Μελιτόπολη, παραμονή των δημοψηφισμάτων

Oυκρανία: Έκρηξη στην υπό ρωσικό έλεγχο Μελιτόπολη, παραμονή των δημοψηφισμάτων

Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για τη σημερινή έκρηξη - Η Ουκρανία αναφέρει τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα σε πολυσύχναστη αγορά στην υπό ρωσική κατοχή Μελιτόπολη στη νοτιοανατολική Ουκρανία, παραμονή των δημοψηφισμάτων για την ένωσή τους με τη Ρωσία.

Η Μελιτόπολη ήταν μια από τις πρώτες πόλεις που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Βρίσκεται στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, η οποία είναι μία από τις τέσσερις περιοχές στις οποίες θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ένωσή τους με τη Ρωσία.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι και οι διορισμένοι από τις ρωσικές αρχές αξιωματούχοι αντάλλαξαν κατηγορίες για τη σημερινή έκρηξη.

Ο εξόριστος δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ δήλωσε ότι η επίθεση σημειώθηκε σκόπιμα από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής με στόχο να κατηγορήσουν την Ουκρανία για τρομοκρατία.

Ο Φεντόροφ πρόσθεσε ότι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν από την έκρηξη, ενώ δεν είναι γνωστός ο αριθμός των απωλειών μεταξύ των αμάχων. 

Από την άλλη πλευρά, ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, μέλος της διορισθείσας από τους Ρώσους τοπικής διοίκησης, δήλωσε ότι η επίθεση διεξήχθη από τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις με στόχο τον εκφοβισμό των πολιτών ενόψει των δημοψηφισμάτων.

Υπενθυμίζοντας ότι την Τρίτη οι φιλορώσοι περιφερειακοί ηγέτες ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων από τις 23 ως τις 27 Σεπτεμβρίου στις επαρχίες Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 15% του ουκρανικού εδάφους.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της έχουν καταγγείλει τα δημοψηφίσματα αυτά χαρακτηρίζοντάς τα “απάτη” καθώς στερούνται κάθε νομιμότητας. Οι μάχες συνεχίζονται και στις τέσσερις αυτές περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή