Ε.Ε.: Κοινή προσέγγιση για την είσοδο όσων εγκαταλείπουν τη Ρωσία λόγω πολέμου

Ε.Ε.: Κοινή προσέγγιση για την είσοδο όσων εγκαταλείπουν τη Ρωσία λόγω πολέμου

Τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. θα χρειαστεί να αναπτύξουν κοινή προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα αιτήματα εισόδου Ρώσων πολιτών που εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

1' 38" χρόνος ανάγνωσης

Τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. θα χρειαστεί να αναπτύξουν κοινή προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα αιτήματα εισόδου Ρώσων πολιτών που εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ερωτηθείσα σχετικά, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης προς τον Τύπο, η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Ανίτα Χίπερ, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα «πρωτόγνωρο πλαίσιο» και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ανησυχίες ασφαλείας αλλά και γεωπολιτικής φύσεως.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «είναι σημαντικό να αναπτυχθεί μια κοινή προσέγγιση με τα κράτη – μέλη» και ότι «όλες οι αιτήσεις για θεώρηση βίζας θα πρέπει να αξιολογούνται κατά περίπτωση» και να λαμβάνεται υπόψη η νομοθεσία για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη διαδικασία ασύλου. Ανέφερε, επίσης, ότι η Επιτροπή είναι σε στενή επαφή με τα κράτη – μέλη για να προετοιμάσει τα επόμενα βήματα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, ανέφερε ότι μετά τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε 40 πόλεις της Ρωσίας και τέθηκαν υπό κράτηση πάνω από 1.300 πολίτες.

Παράλληλα, είπε ότι Ρώσοι πολίτες εγκαταλείπουν τη χώρα τους μέσω της νόμιμης οδού, είτε με τραίνα, είτε με αυτοκίνητα διασχίζουν τα σύνορα με προορισμό την Τουρκία, ή τη Σερβία, ή ακόμα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τόνισε, επίσης, ότι η Ε.Ε. στέκεται αλληλέγγυα με τους Ρώσους πολίτες που έχουν το κουράγιο και το θάρρος να δείξουν την αντίθεσή τους στο καθεστώς του Πούτιν και στον παράνομο πόλεμο της Ουκρανίας και ότι η Ε.Ε. εργάζεται για να βρει τρόπο να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της σε αυτούς τους ανθρώπους.

«Οι συγκεκριμένες αποφάσεις όσον αφορά την πολιτική θεώρησης βίζας είναι μερικώς στα χέρια των κρατών – μελών, καθώς και η κατά περίπτωση αξιολόγηση των αιτημάτων ασύλου», ανέφερε τέλος ο Πίτερ Στάνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr