Φινλανδία: Η κυβέρνηση εξετάζει την απαγόρευση εισόδου Ρώσων καθώς αυξάνεται η κίνηση στα σύνορα

Φινλανδία: Η κυβέρνηση εξετάζει την απαγόρευση εισόδου Ρώσων καθώς αυξάνεται η κίνηση στα σύνορα

Η φιλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει σε Ρώσους να εισέλθουν στη Φινλανδία, καθώς η κυκλοφορία στα σύνορα «έχει ενταθεί» μετά την εντολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φιλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει σε Ρώσους να εισέλθουν στη Φινλανδία, καθώς η κυκλοφορία στα σύνορα «έχει ενταθεί» μετά την εντολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση.

Τα φινλανδικά χερσαία σύνορα έχουν παραμείνει μεταξύ των ελάχιστων σημείων εισόδου στην Ευρώπη για τους Ρώσους, αφού μια σειρά δυτικών χωρών έκλεισαν τόσο τα χερσαία σύνορα όσο και τον εναέριο χώρο τους σε ρωσικά αεροπλάνα ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν δήλωσε σήμερα ότι η φιλανδική κυβέρνηση αξιολογεί τους κινδύνους και εξετάζει τρόπους για να μειώσει δραστικά τη διέλευση Ρώσων μέσω της Φινλανδίας.

«Η βούληση της κυβέρνησης είναι πολύ σαφής, πιστεύουμε ότι ο ρωσικός τουρισμός (προς τη Φινλανδία) πρέπει να σταματήσει, καθώς και η διέλευση μέσω της Φινλανδίας», είπε η Μάριν σε δημοσιογράφους.

«Πιστεύω ότι η κατάσταση πρέπει να επανεκτιμηθεί μετά τα χθεσινά νέα», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην εντολή Πούτιν για μερική επιστράτευση.

Η Φινλανδία επέλεξε να διατηρήσει τα σύνορά της με τη Ρωσία ανοιχτά μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Στο συνοριακό πέρασμα Βααλίμα, που είναι περίπου τρεις ώρες μακριά με αυτοκίνητο από την Αγία Πετρούπολη, τρεις λωρίδες αυτοκινήτων εκτείνονταν 300 με 400 μέτρα η καθεμία γύρω στις 13:15 τοπική ώρα, δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος φύλαξης των συνόρων.

Το εν λόγω πέρασμα είναι ένα από τα εννέα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία.

Περίπου στις 17:30 τοπική ώρα η ροή παρέμενε, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters, με αυτοκίνητα να εκτείνονται σε τέσσερις λωρίδες η καθεμία από τις οποίες είχε μήκος περίπου 150 μέτρα.

Αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι πολλοί Ρώσοι ταξιδεύουν με τουριστική βίζα. Οι τουρίστες πρέπει να προσκομίσουν βίζες και έγγραφα που αποδεικνύουν τα επόμενα δρομολόγιά τους, όπως αεροπορικά εισιτήρια, κρατήσεις ξενοδοχείων ή πρόσκληση από φιλικό πρόσωπο.

Εάν οι τουρίστες επιδείξουν αξιόπιστα σχέδια επιστροφής, όπως εισιτήρια επιστροφής, οι συνοριοφύλακες δεν μπορούν να ελέγξουν αν όντως σκοπεύουν να επιστρέψουν, είπε στο Reuters ο Ελίας Λάινε, αναπληρωτής επικεφαλής του συνοριακού σταθμού της Βααλίμα.

Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία, οι άλλες χώρες της ΕΕ που συνορεύουν με το ρωσικό έδαφος, άρχισαν να απομακρύνουν τους Ρώσους πολίτες από συνορικά περάσματα τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Αυτά τα τρία κράτη της Βαλτικής δεν πρόκειται να προσφέρουν καταφύγιο σε κανέναν Ρώσο που τρέπεται σε φυγή λόγω της επιστράτευσης, δήλωσαν οι υπουργοί τους την Τετάρτη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν φιλανδικές πηγές στο Reuters, 4.824 Ρώσοι έφτασαν στη Φινλανδία χθες Τετάρτη, από 3.133 μια εβδομάδα νωρίτερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή