Λιζ Τρας: Εξετάζει τη μεταφορά της βρετανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Λιζ Τρας: Εξετάζει τη μεταφορά της βρετανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η πρωθυπουργός της Βρετανίας ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό της, Γιαίρ Λαπίντ, πως εξετάζει το ενδεχόμενο της μετεγκατάστασης της βρετανικής πρεσβείας

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεταφορά της βρετανικής πρεσβείας στο Ισραήλ από Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ δήλωσε πως σκέφεται η Λιζ Τρας.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, σε συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η πρωθυπουργός της Βρετανίας ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό της, Γιαίρ Λαπίντ, πως εξετάζει το ενδεχόμενο της μετεγκατάστασης της βρετανικής πρεσβείας.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, την οποία Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διεκδικούν ως πρωτεύουσά τους, είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα και βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μακροχρόνιας διαμάχης.

Μέχρι στιγμής η θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας της διεθνούς κοινότητας, όπως και του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι ότι η πόλη  πρέπει να φιλοξενεί προξενεία, αντί για πρεσβείες, μέχρι να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία.

Η απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις διεθνώς και οδήγησε σε διαδηλώσεις και συγκρούσεις στις οποίες οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δεκάδες Παλαιστίνιους. Η τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι είχε επικρίνει την κίνηση του Τραμπ.

Την Πέμπτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ευχαρίστησε μέσω Twitter την Τρας. «Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μεταξύ των χωρών», έγραψε.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ανακινείται το εν λόγω ζήτημα, καθώς και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας για την ηγεσία των Τόρις, η Λιζ Τρας, είχε αναφερεθεί στη σημασία της τοποθεσίας της βρετανικής πρεσβείας στο Ισραήλ, σε επιστολή της προς φιλοϊσραηλινούς κύκλους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: Guardian

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή