Ισραήλ: Φαβορί για επιστροφή στην εξουσία τον Νοέμβριο ο Μπ. Νετανιάχου

Ισραήλ: Φαβορί για επιστροφή στην εξουσία τον Νοέμβριο ο Μπ. Νετανιάχου

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα εξασφαλίσει κυβερνητική πλειοψηφία στην Κνεσέτ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακλόνητο φαβορί για νίκη στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου και επιστροφή για μια ακόμη φορά στην πρωθυπουργία του Ισραήλ φέρεται από τις νέες δημοσκοπήσεις ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, την ώρα που ο σημερινός πρωθυπουργός Γαΐρ Λαπίντ επιδίδεται σε επιθέσεις φιλίας προς Τούρκους και Άραβες.

Την ίδια ημέρα που ο κ. Λαπίντ επαναλάμβανε την από καιρό διακηρυγμένη θέση του Ισραήλ υπέρ δύο κρατών (ενός ισραηλινού κι ενός παλαιστινιακού) στην περιοχή – θέση που είχε εκφράσει από το ίδιο ακριβώς βήμα το 2016 και ο κ. Νετανιάχου, τρεις δημοσκοπήσεις στο Ισραήλ δείχνουν ότι ο εκλογικός συνασπισμός της Δεξιάς με επικεφαλής τον… ανοξείδωτο πρώην πρωθυπουργό θα επικρατήσει και θα πάρει εκ νέου την εξουσία.

Ύστερα από αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία χρόνια και τη σύσταση εύθραυστων κυβερνητικών συνασπισμών, το Ισραήλ πηγαίνει ξανά στις κάλπες σε έξι εβδομάδες, με φαβορί τη φορά αυτή τον κ. Νετανιάχου.

Η Κνεσέτ, η ισραηλινή βουλή, έχει 120 μέλη, και το εκλογικό μπλοκ υπό τον κ. Νετανιάχου φαίνεται να εξασφαλίζει από 60 έως 62 έδρες.

Στη δημοσκόπηση του Καναλιού 14 της ισραηλινής τηλεόρασης, το κόμμα Λικούντ του κ. Νετανιάχου φαίνεται να εξασφαλίζει 34 έδρες, και μαζί με τους εκλογικούς του εταίρους να φτάνει τους 62 βουλευτές. Το κόμμα του πρωθυπουργού Λαπίντ, το Γες Ατίντ, μένει στις 23 έδρες.

Οι άλλες έρευνες ισραηλινών καναλιών δείχνουν τον συνασπισμό υπό τον κ. Νετανιάχου να λαμβάνει 60-61 έδρες και το Γες Ατίντ να αναδεικνύει 23-25 βουλευτές.

Οι ηγέτες της ισραηλινής δεξιάς εκτός του κ. Νετανιάχου έσπευσαν να κατακεραυνώσουν τον κ. Λαπίντ για τη δήλωσή του στον ΟΗΕ υπέρ της σύστασης παλαιστινιακού κράτους, χωρίς πάντως να δώσουν ακόμη κάποια εναλλακτική πρόταση σχετικά με τη συμβίωση με τον αραβικό πληθυσμό της περιοχής.

Πηγή: Jerusalem Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή