Τετ α τετ των ΥΠΕΞ Κίνας και Ουκρανίας – Το πρώτο μετά την ρωσική εισβολή

Τετ α τετ των ΥΠΕΞ Κίνας και Ουκρανίας – Το πρώτο μετά την ρωσική εισβολή

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στην Νέα Υόρκη για να τον διαβεβαιώσει ότι το Πεκίνο καλεί σε σεβασμό «της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών», μεταδίδουν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

Είναι η πρώτη τους δημόσια συνάντηση από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το Πεκίνο, ο Κινέζος ΥΠΞ διεμήνυσε στον Κουλέμπα πως «όλες οι προσπάθειες προς μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης θα πρέπει να υποστηριχθούν», προσθέτοντας πως «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων κρατών, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή». «Η Κίνα βρίσκεται πάντα με το πλευρό της ειρήνης», είπε ακόμη. 

Συνάντηση και με Μπλίνκεν, στη σκιά της έντασης στην Ταϊβάν

Σημειώνεται ότι ο Κινέζος ΥΠΕΞ θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν,με φόντο τις οξυμένες εντάσεις για την Ταϊβάν.

Πρόκειται επίσης για την πρώτη τους συνάντηση μετά τις συνομιλίες που είχαν τον Ιούλιο στο Μπαλί, όπου διαβεβαίωσαν πως πρόθεσή τους είναι να συνεχίσουν τον διάλογο.

Όμως, έναν μήνα αργότερα, η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόσι, επισκέφθηκε την Ταϊβάν, πυροδοτώντας την οργή του Πεκίνου και την αναζωπύρωση των εντάσεων μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή