Συνάντηση Αναστασιάδη – Γκουτέρες: Στο επίκεντρο ο διορισμός αντιπροσώπου του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Συνάντηση Αναστασιάδη – Γκουτέρες: Στο επίκεντρο ο διορισμός αντιπροσώπου του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο γραφείο του κ. Γκουτέρες στη γενική γραμματεία του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του στα MME, στην έδρα του ΟΗΕ, δήλωσε ότι «κατά τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα, την ολιγόλεπτη, έγινε συγκεκριμένη αναφορά σε αυτό που είχε πέρυσι συμφωνηθεί, δηλαδή για τον διορισμό ενός αντιπροσώπου, είτε ειδικού, είτε προσωπικού απεσταλμένου.

Αυτό που ο γενικός γραμματέας έχει αφήσει να εννοηθεί και μάλλον ήταν ξεκάθαρος, είναι πως παρά τις ενστάσεις που παρατηρούνται από πλευράς Τουρκίας, εντούτοις θέλοντας να διατηρήσει ζωντανή την προοπτική ενός διαλόγου, έδωσε οδηγίες ώστε η βοηθός γενική γραμματέας κα Ρόζμαρι ντι Κάρλο να επισκεφθεί το φθινόπωρο την Κύπρο για μια διερευνητική αποστολή. Όμως, ήταν σαφής η θέση πως η Τουρκία είναι κάθετα αντίθετη όσον αφορά την οποιαδήποτε πρωτοβουλία».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της ομιλίας του Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «μέσα από την ομιλία του κ. Ερντογάν διαφάνηκε πόση σημασία έχει ο ρόλος της προπαγάνδας, αλλά και η χρήση παραπλανητικών δηλώσεων.

Όπως έχω επισημάνει και κατά την ομιλία μου, δυστυχώς τα όσα αναφέρονται περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου, δεν αποτελούν παρά την ερμηνεία που ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, ή οι Τούρκοι δίνουν στο διεθνές δίκαιο. Και έχω κάνει συγκεκριμένες αναφορές, ενδεχόμενα ενδεικτικά, διότι δεν είναι η μόνη παραβίαση του χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, είναι και οι απειλές κατά της Ελλάδας. Αλλά το ειρωνικό, όπως ανέφερα και στην ομιλία μου, είναι να ομιλείς για φιλικό τρόπο εξεύρεσης λύσεων σε προβλήματα με γειτονικές χώρες, και την ίδια ώρα ο κ. Ερντογάν να απειλεί ότι ενδεχομένως μια νύχτα θα μας δείτε, θα έρθουμε, απειλώντας για κατάληψη ελληνικών νησιών, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο. Για να μην κάνω αναφορά στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου – και έχω κάνει εκτενή αναφορά – για το Κυπριακό, την εισβολή στη Συρία, πάντοτε χάρη της “καλής γειτονίας” τα κάνει ο κ. Ερντογάν, την παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ, την επέμβαση στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ είναι γνωστό ότι, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες, η Τουρκία προσπαθεί να βρει δικαίωση απλώς για να αλλάξει την εικόνα της απομόνωσης σε σχέση με τα γειτονικά κράτη».

Στη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου 15 λεπτά, παρακάθησαν, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Μενέλαος Μενελάου, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου και ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Παντελής Παντελίδης.

Πριν από τη συνάντηση του με τον γενικό γραμματέα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσφώνησε την 77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ μετά τη συνάντηση παρέθεσε γεύμα στους μόνιμους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr