Ιός έρπητος καταπολεμάει τον καρκίνο

Ιός έρπητος καταπολεμάει τον καρκίνο

Iδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι τα συμπεράσματα της κλινικής μελέτης μιας καινοτόμου αντικαρκινικής θεραπείας, που χρησιμοποιεί έναν γενετικώς τροποποιημένο ιό του έρπητος προκειμένου να μολύνει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι τα συμπεράσματα της κλινικής μελέτης μιας καινοτόμου αντικαρκινικής θεραπείας που χρησιμοποιεί έναν γενετικώς τροποποιημένο ιό προκειμένου να μολύνει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Η νέα θεραπεία βασίζεται σε έναν αποδυναμωμένο ιό του έρπητος (herpes simplex), που τροποποιήθηκε γενετικώς ώστε να προκαλεί τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

Τα συμπεράσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας. Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του βρετανικού Ινστιτούτου Αντικαρκινικής Ερευνας, καθηγητής Κέβιν Χάρινγκτον, επισήμανε ότι τα αποτελέσματα ήταν «εντυπωσιακά» και αφορούσαν πολλές μορφές καρκίνου προχωρημένου σταδίου, μεταξύ των οποίων του οισοφάγου αλλά και μια σπάνια μορφή οφθαλμικού καρκίνου. «Είναι σπάνια η καταγραφή τόσο καλών αποτελεσμάτων στην πρώτη φάση μιας κλινικής μελέτης, κυρίως γιατί γίνεται μόνο για να διαπιστωθεί η ασφάλεια της θεραπείας. Γι’ αυτόν τον λόγο οι εθελοντές που συμμετείχαν έπασχαν από πολύ προχωρημένο καρκίνο, για την αντιμετώπιση του οποίου οποιαδήποτε άλλη θεραπεία ήταν αναποτελεσματική», τόνισε ο καθηγητής.

Μελέτη με εθελοντές

Στην κλινική μελέτη συμμετείχαν 39 εθελοντές. Σε εννέα από αυτούς χορηγήθηκε η καινοτόμος θεραπεία με τον γενετικώς τροποποιημένο ιό του έρπητος (RP2) και στους υπολοίπους δόθηκε η νέα θεραπεία συνδυαστικά με το αντικαρκινικό σκεύασμα nivolumab. Τα κακοήθη νεοπλάσματα τριών από τους εννέα που έλαβαν μόνο το RP2 συρρικνώθηκαν. Οφέλη καταγράφηκαν και στους επτά από τους 30 που έλαβαν τη συνδυαστική θεραπεία, ενώ οι παρενέργειες που εμφάνισαν ήταν ήπιες. Η χρήση γενετικά τροποποιημένων ιών θα γίνει ένα ισχυρό όπλο στον πόλεμο κατά του καρκίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή