Sexting: Ένας κόσμος που θέλει προσοχή

Sexting: Ένας κόσμος που θέλει προσοχή

Το περιστατικό με την κοινοποίηση των ερωτικών μηνυμάτων που έστελνε σε γυναίκες ο φρόντμαν των Maroon 5, Άνταμ Λεβάιν, δίνει την αφορμή να αναλύσουμε το sexting ως τρόπο προσέγγισης και επικοινωνίας.

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο τραγουδιστής των Maroon 5, Άνταμ Λεβάιν, βρίσκεται στην επικαιρότητα των ειδήσεων της ποπ κουλτούρας, με αφορμή την κοινοποίηση ερωτικών μηνυμάτων από γυναίκες που ο ίδιος είχε επικοινωνήσει μαζί τους.

Τη Δευτέρα, το μοντέλο και ΤikToker Σάμνερ Στρο δημοσίευσε στο TikTok στιγμιότυπα από συνομιλίες με τον Άνταμ Λεβάιν, την στιγμή που η σύντροφός του Μπεχάτι Πρίνσλο είναι έγκυος στο τρίτο τους παιδί. Το βίντεο με τα screenshots έγινε viral στο TikTok, με πολλές γυναίκες να δημοσιεύουν μηνύματα που έχουν δεχτεί κατά καιρούς από τον 43χρονο Λεβάιν.

Σε ανάρτηση του στο Instagram, o Λεβάιν αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά ομολόγησε την «κακή κρίση που είχε μιλώντας με οποιαδήποτε άλλη εκτός από τη σύζυγό του με οποιουδήποτε είδους φλερτ», παραδεχόμενος ένα μέρος από όσα του καταλογίζουν. Η συζήτηση στo Τwitter έφερε στην επιφάνεια σεξιστικές δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς ο Λεβάιν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά σύντομα όλα στράφηκαν γύρω από τις ικανότητες διάσημων προσωπικοτήτων στην ανταλλαγή ερωτικών μηνυμάτων, δημιουργώντας memes που διασκεδάζουν τους χρήστες των social media.

Τι αποκαλούμε sexting;

Η ανταλλαγή ερωτικών μηνυμάτων περιγράφει σωστά την συνήθεια που εμφανίστηκε με τον ψηφιακό εκμηδενισμό των αποστάσεων και των μηνυμάτων, αλλά προτιμάται παγκοσμίως ο υβριδικός όρος sexting. Ο συνδυασμός των λέξεων σεξ και texting αφορά τα μηνύματα και τις φωτογραφίες ερωτικού περιεχομένου που στέλνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ δύο ή και παραπάνω χρηστών.

Κάποτε, θα χρειαζόταν να πάει κανείς στο σπίτι, να ανοίξει τον υπολογιστή και την κάμερα στο πάνω μέρος της οθόνης και να επικοινωνήσει με το πρόσωπο που βρίσκεται μακριά με σεξουαλικό σκοπό. Με την εμφάνιση των smartphones και των εφαρμογών γνωριμιών, οι αποστάσεις εκμηδενίστηκαν και το sexting μπορεί να λάβει χώρα παντού. Στην στάση του λεωφορείου, στην έξοδο στο μπαρ, ακόμη και στο γραφείο, αποτελώντας μια νέα μορφή επικοινωνίας και συνάντησης. Στην πανδημία άρχισε να εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά, καθώς οι απαγορεύσεις των μετακινήσεων και ο φόβος για την μετάδοση του κορονοϊου καλλιέργησε αυτόν τον τρόπο προσέγγισης, η οποία εξωτερίκευσε την ερωτική διάθεση όσων την χρησιμοποιούσαν.

Ένας τρόπος επικοινωνίας που κρατάει αιώνες

Το sexting όμως δεν είναι ένας τρόπος γραφής/προσέγγισης – αποκαλέστε το όπως θέλετε – που εμφανίστηκε τώρα με την πανδημία ή με την ανακάλυψη του τροχού, γνωστού ως smartphone. Αρκεί να ανατρέξει κανείς σε αποσπάσματα από επιστολές του Τζέιμς Τζόις στη σύζυγό του Νόρα, ή στα ατίθασα, λυρικά ποιήματα του Γάιου Βαλέριου Κάτουλλου που απευθύνονταν στη γυναίκα του αδερφού του, Κλοδία. «Οι άνθρωποι θέλουν να θεωρούν ότι η τεχνολογία προκαλεί ηθικό πανικό, αλλά σε πολλές περιπτώσεις απλώς εκδημοκρατίζει αυτό που οι άνθρωποι κάνουν εδώ και αιώνες», λέει στο Vice η γλωσσολόγος Γκρέτσεν ΜακΚάλοχ.

Ο ψυχοθεραπευτής Τοντ Μπάρατζ, πίσω από τον ινσταγκραμικό λογαριασμό Your DiagnoSense ενθαρρύνει την χρήση της «ερωτικής γλώσσας του sexting» στα μηνύματα, καθώς τονώνει τον ενθουσιασμό ανάμεσα σε δύο συνομιλητές, εξασκεί την επικοινωνία, βοηθάει στον πειραματισμό, ενώ χτίζει και την αυτοπεποίθηση των ατόμων που ανταλλάσσουν μηνύματα. Εννοείται βέβαια πως η επικοινωνία βασίζεται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη. Διαφορετικά, ό, τι δεν λύνεται, κόβεται.

Υπάρχουν και κανόνες

Ακόμα και το sexting χρειάζεται προσοχή. Το διαδίκτυο είναι ένας χώρος όπου θα πρέπει κανείς να αισθάνεται ασφαλής και όχι ένας χώρος όπου τα προσωπικά δεδομένα που διαμοιράστηκαν συναινετικά, τελικά να κοινοποιούνται στο διαδίκτυο εκδικητικά ή έστω, για πλάκα. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε ενήλικες και σε εφήβους, στους οποίους τα περιστατικά bullying είναι πολλά και σοκάρουν την ειδησεογραφία. Ωστόσο, το πρόβλημα με τους κανόνες είναι πολυσύνθετο. «Βάσει της εμπειρίας μου, το πρόβλημα δεν είναι ότι οι ενήλικες δεν προειδοποιούν. Το πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά δεν τους ακούνε και αυτή η κώφωση προκύπτει από ζητήματα εμπιστοσύνης. Γιατί να εμπιστευτεί κανείς μια προειδοποίηση που δεν έχει μη αληθοφανή δεδομένα;», αναρωτιέται η Ελίζαμπεθ Ίγκλαντερ στο Washington Post.

Τα παραδείγματα κινδύνων δημοσιοποίησης μηνυμάτων με sexting είναι αμέτρητα στο Χόλιγουντ, όπως αποδεικνύει και η περίπτωση του  Άνταμ Λεβάιν, αλλά και του Τζεφ Μπέζος, ο οποίος σχολιάζεται σε χιουμοριστικές ιστοσελίδες για το ρηχό ύφος στο sexting του. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μετράει δεν είναι η δαιμονοποίηση του sexting, αλλά ότι αποτελεί έναν ευφάνταστο τρόπο διαπροσωπικής επικοινωνίας με άτομα που ξέρετε και που εμπιστεύεστε.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή