Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί τον Πούτιν για «καταστροφικές» συνέπειες εάν χρησιμοποιηθούν πυρηνικά στην Ουκρανία

Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί τον Πούτιν για «καταστροφικές» συνέπειες εάν χρησιμοποιηθούν πυρηνικά στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν αποφασιστικά σε οποιαδήποτε ρωσική χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ουκρανίας και έχουν ξεκαθαρίσει στη Μόσχα τις «καταστροφικές συνέπειες» που θα αντιμετωπίσει, δήλωσε ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν αποφασιστικά σε οποιαδήποτε ρωσική χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ουκρανίας και έχουν ξεκαθαρίσει στη Μόσχα τις «καταστροφικές συνέπειες» που θα αντιμετωπίσει, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Οι δηλώσεις Σάλιβαν συνιστούν την πιο πρόσφατη αμερικανική προειδοποίηση μετά την απειλή που έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη Τετάρτη για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων.

«Εάν η Ρωσία περάσει αυτήν τη γραμμή, θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν αποφασιστικά», δήλωσε ο Σάλιβαν στην τηλεοπτική εκπομπή “Meet the Press” του δικτύου NBC.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν περιέγραψε τη φύση της σχεδιαζόμενης απάντησης των ΗΠΑ αλλά ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον έχει σε ιδιωτικές συνομιλίες με τη Μόσχα «διευκρινίσει με περισσότερες λεπτομέρειες τι ακριβώς θα σήμαινε αυτό».

Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συχνή, άμεση επαφή με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων τις τελευταίες ημέρες για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και τις ενέργειες και τις απειλές του Πούτιν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη κατηγόρησε τον Πούτιν ότι διατυπώνει «απροκάλυπτες πυρηνικές απειλές κατά της Ευρώπης» περιφρονώντας κατά τρόπο απερίσκεπτο τις ρωσικές ευθύνες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Η Μόσχα διοργανώνει δημοψηφίσματα σε τέσσερις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας με στόχο την προσάρτησή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Εάν τελικώς όντως προσαρτήσει τις περιοχές Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, έπειτα η Μόσχα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις όποιες επιθέσεις για την ανακατάληψή τους ως μια επίθεση στην ίδια τη Ρωσία.

Ο Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε, μεταξύ άλλων, σήμερα: «Ο Πούτιν εξακολουθεί να έχει σκοπό […] να αφανίσει τον λαό της Ουκρανίας […] Επομένως, θα συνεχίσει και εμείς πρέπει να συνεχίσουμε με όπλα, πυρομαχικά, πληροφορίες και όλη την υποστήριξη που μπορούμε να προσφέρουμε.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή