Ζελένσκι: Βρέθηκαν δύο ακόμη ομαδικοί τάφοι στο Ιζιούμ

Ζελένσκι: Βρέθηκαν δύο ακόμη ομαδικοί τάφοι στο Ιζιούμ

436 σοροί έχουν ήδη εκταφεί στο Ιζιούμ – 30 φέρουν «σημάδια βασανιστηρίων»

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άλλοι δύο ομαδικοί τάφοι που περιέχουν σορούς εκατοντάδων ανθρώπων ανακαλύφθηκαν στην πόλη Ιζιούμ, την οποία η Ουκρανία ανακατέλαβε αυτόν τον μήνα από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε τη δήλωση αυτή σε συνέντευξή του στο CBS που μεταδόθηκε αργά χθες το βράδυ, ενώ ζήτησε επίσης να συνεχιστεί η πίεση επί της Ρωσίας με τις κυρώσεις.

«Σήμερα έλαβα περισσότερες πληροφορίες… Βρήκαν άλλους δύο ομαδικούς τάφους, μεγάλους τάφους με εκατοντάδες ανθρώπους… Μιλάμε για τη μικρή πόλη Ιζιούμ», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Οι κυρώσεις είναι ανάγκη να συνεχιστούν. Αυτές οι κυρώσεις θα έχουν πολιτικό αντίκτυπο, καθώς και οικονομικό αντίκτυπο».

Οι ρωσικές αρχές δεν σχολίασαν άμεσα τη δήλωση του Ζελένσκι για την ανακάλυψη άλλων δύο ομαδικών τάφων. Η Μόσχα διαψεύδει ότι διαπράττει ωμότητες στον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι στοχοθετεί αμάχους.

436 άνθρωποι στον πρώτο ομαδικό τάφο

Έπειτα από μήνες ρωσικής κατοχής, οι ουκρανικές αρχές ανακάλυψαν νωρίτερα αυτό το μήνα ένα μεγάλο χώρο ταφής δίπλα σε ένα κοιμητήριο σε δασώδη περιοχή στο Ιζιούμ και άρχισαν έρευνα για τις συνθήκες των θανάτων.

Την περασμένη εβδομάδα ολοκλήρωσαν την εκταφή των σορών 436 ανθρώπων. Οι περισσότεροι φαίνεται πως είχαν βρει βίαιο θάνατο, ενώ υπάρχουν προκαταρκτικές ενδείξεις ότι 30 απ’ αυτούς είχαν υποβληθεί σε βασανιστήρια, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης.

Από τον ομαδικό τάφο εκτάφηκαν επίσης 17 στρατιώτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή