Ουγγαρία: Όρμπαν κατά των κυρώσεων, με άνοιγμα στην Ε.Ε.

Ουγγαρία: Όρμπαν κατά των κυρώσεων, με άνοιγμα στην Ε.Ε.

Νομοσχέδιο 17 σημείων στη Βουλή για το ξεμπλοκάρισμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Ακόμη μία έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση να άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία «γιατί βλάπτουν περισσότερο από όλους την ίδια την Ευρώπη» απηύθυνε χθες από το βήμα της Βουλής ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν. Ο Ορμπαν είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για έναν πόλεμο μακράς διαρκείας στην Ουκρανία, ενώ ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, με στόχο να εκπληρώσει τους όρους της Ε.Ε. ώστε να αποδεσμευθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι κονδύλια ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (από τα 34 δισεκατομμύρια που εισπράττει η Ουγγαρία από τα κοινοτικά ταμεία) θα παρακρατηθούν λόγω των παραβιάσεων από την Ουγγαρία των ευρωπαϊκών κανόνων κράτους δικαίου.

Το νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση χθες η ουγγρική κυβέρνηση περιλαμβάνει 17 μέτρα, μεταξύ άλλων την ίδρυση ανεξάρτητων αρχών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη θέσπιση διαφανών μηχανισμών ελέγχου της κατανομής ευρωπαϊκών κονδυλίων, και την τροποποίηση του ποινικού κώδικα.

Κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Β. Ορμπαν υποστήριξε ότι αν οι παραχωρήσεις δεν είναι αρκετές για να ξεμπλοκάρουν την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η χώρα του θα αναζητήσει χρήματα αλλού. Ο Ορμπαν ανακοίνωσε επίσης ότι ξεκινάει συμβουλευτικό δημοψήφισμα με το ερώτημα αν οι πολίτες επιθυμούν ή όχι να λάβει μέρος η Ουγγαρία στο καθεστώς των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Τα συμβουλευτικά δημοψηφίσματα είναι αγαπημένο εργαλείο του Ορμπαν και ο στόχος τους είναι συνήθως η άσκηση πολιτικής πίεσης, σε αυτή την περίπτωση προς την υπόλοιπη Ε.Ε., αφού μόνιμη επωδός του προς τους συνομιλητές του στις Βρυξέλλες είναι ότι οι κυρώσεις που αποφασίζουν δεν έχουν τη συγκατάθεση των πολιτών.

Η Ουγγαρία, όπως και η Βουλγαρία, ήταν μεταξύ των χωρών που πίεσαν ώστε να μην περιληφθεί στον νέο γύρο κυρώσεων ο τομέας της ρωσικής πυρηνικής ενέργειας, η μεν Ουγγαρία γιατί κατασκευάζει νέους αντιδραστήρες με ρωσική τεχνολογία, η δε Βουλγαρία γιατί χρειάζεται τη ρωσική τεχνογνωσία προκειμένου να συντηρήσει τους υπάρχοντες αντιδραστήρες της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή