ΗΠΑ – Εκλογές: Με κάθε όπλο oι Ρεπουμπλικανοί

ΗΠΑ – Εκλογές: Με κάθε όπλο oι Ρεπουμπλικανοί

Οι κυβερνήτες της Φλόριντα και του Τέξας χρησιμοποιούν τους μετανάστες για προβολή ενόψει των εκλογών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προσπάθειά του να εξοργίσει την εύπορη προοδευτική ελίτ της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ μεταφέροντας αιτούντες άσυλο από τη Φλόριντα στη νήσο Μάρθας Βίνιαρντ, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της πολιτείας, Ρον ντε Σάντις, προκάλεσε την ενόχληση ομοϊδεατών του στο Τέξας και συγκεκριμένα του κυβερνήτη Γκρεγκ Αμποτ.

Παρότι ο Αμποτ απέφυγε να επικρίνει δημόσια τον ομόλογό του από τη Φλόριντα, το πολιτικό πυροτέχνημα ενόχλησε τον κυβερνήτη του Τέξας, ο οποίος αγνοούσε ότι ο Ντε Σάντις οργάνωνε πτήσεις τσάρτερ προσφύγων από το Σαν Αντόνιο προς τη Μασαχουσέτη. Ο Αμποτ είχε δαπανήσει πολύ χρόνο και χρήμα προκειμένου να οργανώσει πρόγραμμα μετεγκατάστασης, το οποίο οδήγησε 11.000 μετανάστες με λεωφορεία από το Τέξας στην Ουάσιγκτον, στη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο. Παρότι η «εκδοχή» του Ντε Σάντις αφορούσε πολύ μικρότερο αριθμό μεταναστών, το ενδιαφέρον των ΜΜΕ στράφηκε αμέσως πάνω του, με στελέχη των Ρεπουμπλικανών να τον επαινούν και τους Δημοκρατικούς να τον επικρίνουν.

Θεατρινισμοί

Η προθυμία του Ντε Σάντις για θεατρινισμούς τον ανέδειξε σε ελάχιστο χρόνο στον πιθανότερο διεκδικητή του χρίσματος του κόμματος για τις προεδρικές του 2024. Ακόμη και δημοσκοπήσεις στο Τέξας δείχνουν ότι ο Ντε Σάντις είναι δημοφιλέστερος από τον Αμποτ. Οι δύο κυβερνήτες προωθούν την πολιτική τους καριέρα εκμεταλλευόμενοι απελπισμένους μετανάστες.

Παρότι ο πόλεμος μεταξύ Οστιν και Ταλαχάσι είναι «ψυχρός», χωρίς προοπτική έκρηξης, οι επιπτώσεις του έχουν εθνική εμβέλεια. Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών δεν έχει άλλωστε προσωπική διάσταση. Οι δύο αυτοί κυβερνήτες τεράστιων πολιτειών, με πληθυσμό που αντιπροσωπεύει το 15% των ρεπουμπλικανικών ψήφων στις ΗΠΑ, διαδραματίζουν μοιραία κρίσιμο ρόλο στις κομματικές εξελίξεις. Και οι δύο απειλούνται από επιφανείς Δημοκρατικούς διεκδικητές σε εκλογές που θα κρίνουν το μέλλον τους τον Νοέμβριο.

Αμποτ vs Ντε Σάντις

Ο Αμποτ είναι αληθινό τέκνο του κόμματος. Εξελέγη χωρίς αντίπαλο το 2002 γενικός εισαγγελέας του Τέξας, ενώ από τον θώκο του κυβερνήτη διατήρησε άριστες σχέσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο, τους συντηρητικούς και τους Ρεπουμπλικανούς ομολόγους του. Ο Ντε Σάντις λειτουργεί ενστικτωδώς. Αναδείχθηκε μέσα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και εξελέγη κυβερνήτης χάρη στην επίμονη στήριξη του Τραμπ, ενώ το ύφος του είναι συχνά επιθετικό.

Η πανδημία αποτέλεσε το σημείο καμπής για τους δύο κυβερνήτες, με τον Ντε Σάντις να επιβεβαιώνει τις συντηρητικές περγαμηνές του αμφισβητώντας τους κανόνες των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και αίροντας τις απαγορεύσεις νωρίτερα από κάθε άλλο κυβερνήτη. Ο Αμποτ, αντίθετα, επέλεξε να συγκρουσθεί με τους συμπολίτες για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

«Οι κυβερνήτες Αμποτ και Ντε Σάντις έχουν άριστη σχέση εργασίας, έχοντας συνεργασθεί σε πολλές πρωτοβουλίες της ένωσης Ρεπουμπλικανών κυβερνητών», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Αμποτ, Ρενέ Ιζ. Μέλος του γραφείου Τύπου του Ντε Σάντις αρνήθηκε να σχολιάσει τη σχέση μεταξύ των δύο εκλεγμένων αρχόντων. Οι παροικούντες τους κομματικούς διαδρόμους της Ουάσιγκτον γνωρίζουν, όμως, ότι η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών θα ενταθεί όσο οι φιλοδοξίες τους για ρόλο στην εθνική σκηνή ενισχύονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή