Πόλεμος στην Ουκρανία: Παραδοχή λαθών από το Κρεμλίνο στην επιστράτευση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παραδοχή λαθών από το Κρεμλίνο στην επιστράτευση

Όλα τα σφάλματα θα διορθωθούν, αναφέρεται, εν μέσω διογκούμενων αντιδράσεων

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κρεμλίνο παραδέχεται ότι έγιναν λάθη στην προσπάθειά του να στρατολογήσει εφέδρους του ρωσικού στρατού ώστε να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αλλά η λαϊκή αντίθεση στη Ρωσία διογκώνεται με απρόβλεπτες συνέπειες για το καθεστώς στη Μόσχα και την πορεία του πολέμου.

«Υπάρχουν περιπτώσεις που το διάταγμα παραβιάζεται», είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι «όλα τα λάθη θα διορθωθούν».

Πολλές αναφορές αναφέρουν ότι άτομα χωρίς στρατιωτική πείρα – ή που είναι πολύ ηλικιωμένα ή ανάπηρα – καλούνται.

Το διάταγμα επιστράτευσης της περασμένης εβδομάδας έχει ήδη προκαλέσει εκτεταμένες διαμαρτυρίες.

Ο Πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση στις 21 Σεπτεμβρίου, με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να λέει αργότερα ότι θα κληθούν 300.000 έφεδροι.

Ωστόσο, αναφορές σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης πρότειναν ότι θα μπορούσαν να κληθούν έως και ένα εκατομμύριο άτομα, επισημαίνοντας ότι μια παράγραφος που πιστεύεται ότι αφορά τον ακριβή αριθμό των απαιτούμενων εφέδρων παραλείφθηκε ως απόρρητη από τη δημοσιευμένη έκδοση του διατάγματος του κ. Πούτιν για την επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες στη Δύση και την Ουκρανία λένε ότι η απόφαση του κ. Πούτιν να καλέσει εφέδρους δείχνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποτυγχάνουν στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία – περισσότερο από επτά μήνες αφότου η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της.

Από την ανακοίνωση της κινητοποίησης, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση σε διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Ρωσία.

Σε ενημέρωση τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του κ. Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη. Είπε ότι σε ορισμένες περιοχές, «οι κυβερνήτες εργάζονται ενεργά για να διορθώσουν την κατάσταση».

Ο κ. Πεσκόφ είπε επίσης ότι δεν γνώριζε οποιεσδήποτε αποφάσεις για το κλείσιμο των συνόρων της Ρωσίας και την επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα.

Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης νωρίτερα πρότειναν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει για να αποτραπεί η διαφυγή πιθανών νεοσύλλεκτων στο εξωτερικό.

Από τότε που ανακοινώθηκε η επιστράτευση, πολλοί νέοι Ρώσοι επιδιώκουν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν μεγάλες ουρές ρωσικών αυτοκινήτων στα σύνορα με τη Γεωργία.

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή