Καζακστάν: Γυρίζει την πλάτη στον Πούτιν με φόντο την Ουκρανία

Καζακστάν: Γυρίζει την πλάτη στον Πούτιν με φόντο την Ουκρανία

Υπάρχει μια πρώην σοβιετική δημοκρατία στην κεντρική Ασία που έχει πάρει θέση ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει μια πρώην σοβιετική δημοκρατία στην κεντρική Ασία που «σέβεται» τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι δυτικοί στη Μόσχα λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που αρνείται να αναγνωρίσει τις αυτοαποκαλούμενες «λαϊκές δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που ζητά να γίνει σεβαστεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και που, πλέον, καλωσορίζει όσους Ρώσους καταφεύγουν εκεί προκειμένου να γλιτώσουν από την επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα.

Αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία είναι το Καζακστάν, ο πρόεδρος του οποίου, Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ, διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του θα προστατεύσει τους Ρώσους που καταφεύγουν εκεί για να γλιτώσουν από την επιστράτευση.

«Τις τελευταίες ημέρες πολλοί άνθρωποι έρχονται σε εμάς από τη Ρωσία. Οι περισσότεροι αναγκάζονται να φύγουν λόγω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης», επεσήμανε ο Τοκάγιεφ.

«Πρέπει να ασχοληθούμε με αυτούς, να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Καζακστάν που θεωρείται μεν σύμμαχος της Ρωσίας αλλά έχει πάρει σαφείς αποστάσεις από το Κρεμλίνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Με την ευκαιρία αυτή ο Τοκάγιεφ καταδίκασε για άλλη μια φορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και ζήτησε να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητά της, την ίδια ώρα που η Ρωσία οργανώνει δημοψηφίσματα σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές με στόχο να τις προσαρτήσει.

«Η εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους θα πρέπει να είναι απαραβίαστη, πρόκειται για μια βασική αρχή», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Καζακστάν.

Έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάποιοι φοβούνται ότι χώρες όπως το Καζακστάν, που φιλοξενούν εντός των συνόρων τους ρωσικές μειονότητες, θα μπορούσαν να βρεθούν και εκείνες στο μέλλον στο στόχαστρο του ρωσικού επεκτατισμού. Προσφάτως, προκλήθηκε μάλιστα σάλος αντιδράσεων έπειτα από μια – απειλητική προς το Καζακστάν – ανάρτηση που φέρεται να έκανε στα social media ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η εν λόγω ανάρτηση στην πορεία διεγράφη και αποκηρύχθηκε από τη ρωσική πλευρά ως έργο κακόβουλων χάκερ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η ηγεσία του Καζακστάν, το οποίο ανήκει στον Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας CSTO και στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, διατηρεί παράλληλα στενούς δεσμούς και με τη Δύση αλλά και με την Κίνα του Σι Τζινπίνγκ ο οποίος πραγματοποίησε μάλιστα πρόσφατα επίσκεψη στο Καζακστάν: την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια.

Με πληροφορίες από FT, NY Times, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή