Βρετανία: Αρχηγική εμφάνιση του Κιρ Στάρμερ στο συνέδριο των Εργατικών

Βρετανία: Αρχηγική εμφάνιση του Κιρ Στάρμερ στο συνέδριο των Εργατικών

Χθεσινή δημοσκόπηση του YouGov τους δίνει ποσοστό 45% στην πρόθεση ψήφου, έναντι μόλις 28% για τους Συντηρητικούς

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ. Μήνυμα συσπείρωσης έστειλε χθες από το βήμα του συνεδρίου των Εργατικών στο Λίβερπουλ ο Κιρ Στάρμερ, υιοθετώντας τη γεμάτη αισιοδοξία ρητορική του Τόνι Μπλερ, για να υποσχεθεί ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές θα είναι Εργατική και θα έχει ως πρώτη της προτεραιότητα τη στήριξη της βρετανικής εργατικής τάξης και κάθε εργαζομένου στη χώρα. Ο Μπλερ είχε περιγράψει το 1997 το Εργατικό Κόμμα ως την «πολιτική πτέρυγα του βρετανικού λαού».

Το οικονομικό πλάνο

Το οικονομικό σχέδιο που επιγραμματικά παρουσίασε ο σερ Κιρ Στάρμερ στο συνέδριο αποσκοπεί, όπως ο ίδιος τόνισε, στην ανάσχεση της ζημίας που έχουν προκαλέσει οι Συντηρητικοί στην οικονομία με την αδυναμία τους να διαχειρισθούν αποτελεσματικά την οικονομική και την ενεργειακή κρίση. Μόνο μια κυβέρνηση των Εργατικών θα εγγυηθεί τη δημοσιονομική σταθερότητα, είπε ο ηγέτης του κόμματος, υπονοώντας ότι η ελλιπής διαχείριση της οικονομίας από τους Τόρις είναι αυτή που ευθύνεται για την κατάρρευση της στερλίνας στις διεθνείς αγορές τις τελευταίες ημέρες. Ο Στάρμερ εμφανίζεται πλέον ως εγγυητής της δημοσιονομικής σταθερότητας και υπευθυνότητας, με τους Τόρις να πιέζουν για δημοσιονομική χαλαρότητα και παραβίαση των ιστορικών αρχών του θατσερισμού και του οράματος της λέσχης του Μον Πελερέν.

Ο Στάρμερ επέλεξε ακόμη πιο σκληρή γλώσσα μιλώντας για τον «μίνι προϋπολογισμό» των Τόρις με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας, που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Λιζ Τρας, χαρακτηρίζοντάς τον «όχημα φοροαπαλλαγών» για τους πλουσιότερους. «Αυτά που είδαμε από την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες είναι πρωτοφανή. Εχουν χάσει τον έλεγχο της βρετανικής οικονομίας. Και για ποιο λόγο; Για να προσφέρουν φοροαπαλλαγές στο 1% των πλουσιότερων Βρετανών», είπε ο ηγέτης των Εργατικών.

Η αποτυχία της κυβέρνησης Τρας με την παρουσίαση του μίνι προϋπολογισμού, ο οποίος αντί να τονώσει τη στερλίνα προκάλεσε την περαιτέρω διολίσθησή της σε χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ των τελευταίων δεκαετιών, έδωσε νέα πνοή στους Εργατικούς –και προσωπικά στον Στάρμερ–, όπως έδειξαν ήδη οι σφυγμομετρήσεις. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία χθεσινής δημοσκόπησης του ινστιτούτου YouGov, το οποίο εμφανίζει τους Εργατικούς να εξασφαλίζουν ποσοστό 45% στην πρόθεση ψήφου έναντι μόλις 28% για τους Συντηρητικούς, με τις εκλογές να είναι προγραμματισμένες για το 2024. Αναλυτές εκτιμούν, όμως, ότι οι αλλεπάλληλες κρίσεις που θα έχει να αντιμετωπίσουν η πρωθυπουργός Λιζ Τρας και το βαθιά διαιρεμένο Συντηρητικό Κόμμα θα οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες το Εργατικό Κόμμα είναι σε θέση να κερδίσει.

Αλλαγή ύμνου

«Οι Εργατικοί έγιναν πάλι το κόμμα του Κέντρου και είναι έτοιμοι να καλωσορίσουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων την κοινωνία των πολιτών και τις επιχειρήσεις. Η μεγάλη αυτή συμμαχία θα αντιμετωπίσει τις κρίσεις, θέτοντας νέες προτεραιότητες για το κυβερνητικό έργο», είπε ο Στάρμερ. Σε μια προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί από το αριστερό ιδεολογικό πείραμα των ετών του προκατόχου του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο Στάρμερ έψαλε μαζί με τους συνέδρους τον εθνικό ύμνο της Βρετανίας, που ακούστηκε για πρώτη φορά στην έναρξη συνεδρίου του κόμματος αντί του ιστορικού Εργατικού ύμνου «Κόκκινη Σημαία», πλέκοντας λίγα λεπτά αργότερα το εγκώμιο της εκλιπούσης βασίλισσας Ελισάβετ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή