Πόλεμος στην Ουκρανία: Αντίστροφη μέτρηση για την προσάρτηση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αντίστροφη μέτρηση για την προσάρτηση

Ολοκληρώθηκαν τα δημοψηφίσματα υπό την απειλή των ρωσικών όπλων

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προοπτική ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία έγινε πιο κοντινή χθες, μετά την ολοκλήρωση των δημοψηφισμάτων που οργάνωσαν οι ρωσικές αρχές σε κατεχόμενα εδάφη για την προσάρτησή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία και την ανανέωση των απειλών του Κρεμλίνου ότι θα προστατέψει τις νέες κτήσεις του ακόμη και με πυρηνικά όπλα, αν χρειαστεί. Μάλιστα, προτού καλά καλά ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, ανώτατη αξιωματούχος της Ρωσίας ανέφερε την 4η Οκτωβρίου ως πιθανή ημερομηνία της προσάρτησης.

Τα δημοψηφίσματα που έγιναν υπό την πίεση των ρωσικών όπλων και δεν αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα, διήρκεσαν πέντε ημέρες και έλαβαν χώρα σε εδάφη τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών (Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια), το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ελέγχεται αυτή τη στιγμή από τον ρωσικό στρατό. Χθες το απόγευμα, το ρωσικό πρακτορείο RIA ανέφερε ότι, με καταμετρημένο το 14% των ψηφοδελτίων, συντριπτικές πλειοψηφίες, μεταξύ 96% και 98% από περιοχή σε περιοχή, ενέκριναν την προσχώρηση στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Μαζί με την άκρως προβληματική επιστράτευση 300.000 εφέδρων, τα δημοψηφίσματα-παρωδία, όπως θεωρούνται από το Κίεβο και τη Δύση, ήταν η αντίδραση του Βλαντιμίρ Πούτιν στις ταπεινωτικές ήττες του ρωσικού στρατού μετά την ουκρανική αντεπίθεση στο Χάρκοβο. Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόεδρος της ρωσικής Ανω Βουλής, δήλωσε χθες ότι αν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας είναι θετικά, τότε η επίσημη ένταξη των περιοχών στη Ρωσία μπορεί να ολοκληρωθεί στις 4 Οκτωβρίου.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αντίστροφη μέτρηση για την προσάρτηση-1
Ρωσική εκστρατεία προσάρτησης στο Λουγκάνσκ. Παιδιά με τις ρωσικές σημαίες δείχνουν το μέλλον. Το ρωσικό πρακτορείο RIA ανέφερε ότι τα δημοψηφίσματα εμφανίζουν πλειοψηφίες μεταξύ 96% και 98%. [Α.Ρ.]

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είχε προειδοποιήσει για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων αν υποστούν επίθεση ρωσικά εδάφη – στα οποία, προφανώς, συγκαταλέγει και τις περιοχές όπου διεξήχθησαν δημοψηφίσματα.

«Ας φανταστούμε πως η Ρωσία εξαναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το πιο τρομακτικό όπλο εναντίον του ουκρανικού καθεστώτος, αφού το τελευταίο θα έχει πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας επίθεση που θα θέτει σε απειλή την ίδια την ύπαρξη του κράτους μας. Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επέμβει άμεσα στη σύγκρουση ακόμη και σε αυτό το σενάριο», υποστήριξε ο Μεντβέντεφ. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είχε προειδοποιήσει τη Μόσχα για «δυναμική αντίδραση, με καταστροφικές επιπτώσεις» σε περίπτωση χρήσης πυρηνικών όπλων.

Το Κρεμλίνο ανανεώνει τις πυρηνικές απειλές, ενώ το Κίεβο ζητάει την επιβολή νέων κυρώσεων από την Ε.Ε.

Συνάντηση στο Κίεβο

Στο Κίεβο, ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, έπειτα από συνάντηση με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά, ζήτησε από την Ε.Ε. να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για την απόπειρα προσάρτησης των κατεχόμενων περιοχών. Η Γαλλίδα αξιωματούχος επανέλαβε τη δέσμευση ότι η χώρα της και η Ευρώπη θα συνεχίσουν «να υποστηρίζουν την Ουκρανία, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

Στο μεταξύ, σε μπούμερανγκ εναντίον του προέδρου Πούτιν απειλεί να εξελιχθεί η διαδικασία της επιστράτευσης. Ενοπλος άνοιξε πυρ σε στρατολογικό γραφείο της πόλης Ουστ-Ιλίμσκ της Σιβηρίας, τραυματίζοντας σοβαρά τον επικεφαλής του γραφείου. Τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας απόπειρες εμπρησμού στρατολογικών γραφείων.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης πιθανολογούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε τις επόμενες ημέρες να κηρύξει στρατιωτικό νόμο και να κλείσει τα σύνορα της χώρας για να ανακοπεί το κύμα φυγής όσων βρίσκονται σε ηλικία επιστράτευσης και πασχίζουν να την αποφύγουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή