Ενέργεια: Παράταση για τα γερμανικά πυρηνικά

Ενέργεια: Παράταση για τα γερμανικά πυρηνικά

Σε μια οδυνηρή στιγμή για έναν υπουργό των Πρασίνων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε χθες την παράταση λειτουργίας δύο πυρηνικών σταθμών που επρόκειτο να κλείσουν στο τέλος του χρόνου

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σε μια οδυνηρή στιγμή για έναν υπουργό των Πρασίνων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε χθες την παράταση λειτουργίας δύο πυρηνικών σταθμών που επρόκειτο να κλείσουν στο τέλος του χρόνου. Οι δύο σταθμοί θα λειτουργήσουν έως τον Απρίλιο, ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του χειμώνα. «Η πυρηνική ενέργεια είναι και παραμένει μια τεχνολογία υψηλού ρίσκου», είπε ο Χάμπεκ, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος εγκατάλειψής της παραμένει.

Ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι η απόφασή του βασίστηκε στις εκτιμήσεις της Γαλλίας, η οποία υποχρεώνεται να βγάλει εκτός δικτύου πολλούς από τους δικούς της πυρηνικούς σταθμούς λόγω τεχνικών προβλημάτων. Ετσι, οι ποσότητες ηλεκτρισμού που υπολόγιζε να εισαγάγει η Γερμανία από τη Γαλλία τους επόμενους μήνες δεν θα είναι διαθέσιμες. Οι δύο γερμανικοί σταθμοί, Ιζαρ 2 και Νεκαρβεστχάιμ, βρίσκονται στα νότια της χώρας, ενώ ένας τρίτος σταθμός, στα βόρεια, θα τεθεί εκτός λειτουργίας κανονικά στα τέλη της χρονιάς, όπως ακριβώς προβλέπει το αρχικό χρονοδιάγραμμα εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας.

Το ζήτημα συνεχίζει να πυροδοτεί αντιδράσεις στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς ο Φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ υποστηρίζει ότι και οι τρεις σταθμοί πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία. Σε κάθε περίπτωση, το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας είναι σημαντικό και η προοπτική του χειμώνα έχει αναγκάσει μεγάλη μερίδα Γερμανών να αναθεωρήσουν ακλόνητες βεβαιότητες, όπως την πίστη στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Civey για λογαριασμό του περιοδικού Spiegel, τo 72% των ερωτηθέντων προτιμά να υπάρξει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου παρά «φρένο χρέους». Το «φρένο χρέους» και το «μαύρο μηδενικό έλλειμμα» ήταν οι ιερές αρχές της δημοσιονομικής διαχείρισης που είχε ως κύριο εκφραστή τον πρώην υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Βολές του αρχηγού του CDU για τα επιδόματα σε Ουκρανούς πρόσφυγες, με δήλωση περί κοινωνικού τουρισμού.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς, επέστρεψε σε ένα άλλο γνώριμο θέμα, το μεταναστευτικό, προσπαθώντας να μετατρέψει την κοινωνική δυσαρέσκεια λόγω οικονομικής κρίσης σε απέχθεια προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες. «Οι πρόσφυγες κάνουν κοινωνικό τουρισμό. Ερχονται στη Γερμανία, επιστρέφουν στην Ουκρανία, ξανάρχονται στη Γερμανία, ξαναεπιστρέφουν στη Γερμανία», είπε ο Μερτς, επικρίνοντας την απόφαση που είχε λάβει η κυβέρνηση του καγκελαρίου Σολτς τον Μάρτιο για χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Μετά την κατακραυγή, ο Μερτς υποχρεώθηκε να ανασκευάσει. «Ζητώ συγγνώμη ιδίως για τη χρήση του όρου “κοινωνικός τουρισμός”, πρόκειται για λάθος περιγραφή μεμονωμένων περιστατικών». Ο απερχόμενος πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία, Αντρί Μέλνικ, ήταν λάβρος κατά του Μερτς. «Από πού προέρχεται αυτός ο φθηνός λαϊκισμός;» διερωτήθηκε ο Μέλνικ και πρόσθεσε: «Πάντα έχει κανείς το δικαίωμα να επισκεφθεί την πατρίδα του».

Ελεγχοι στον Ουσμάνοφ

Παράλληλα, οι γερμανικές Αρχές συνέχισαν χθες τις έρευνες περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Αλισέρ Ουσμάνοφ, ερευνώντας την υπερπολυτελή θαλαμηγό του, «Ντίλμπερτ», που βρίσκεται στο λιμάνι της Βρέμης. Οι γερμανικές φορολογικές αρχές έχουν κάνει αγώνα για να αποκαλύψουν το πλέγμα εταιρειών που συνδέουν τον Ουσμάνοφ με τα περιουσιακά στοιχεία του στη Γερμανία και εκτιμούν ότι οφείλει στο γερμανικό δημόσιο πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή