Διχάζει το παιδί-θαύμα, ο δεκάχρονος Πικάσο

Διχάζει το παιδί-θαύμα, ο δεκάχρονος Πικάσο

Πίνακες του Αντρές Βαλένθια πωλούνται έναντι 50.000 έως και 230.000 ευρώ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι νέοι και ταλαντούχοι καλλιτέχνες αφθονούν, ελάχιστοι όμως απολαύουν της αναγνώρισης ενός παιδιού – θαύματος με το όνομα Αντρές Βαλένθια. Τους πίνακές του αγοράζουν βαθύπλουτοι συλλέκτες, ενώ τον Ιούνιο έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί σύγχρονης Τέχνης Chase, στο Σόχο της Νέας Υόρκης. Καθένα από τα 35 έργα πωλήθηκε μεταξύ 50.000 και 125.000 ευρώ, ένα δημοπρατήθηκε στο Χονγκ Κoνγκ έναντι 165.000 ευρώ, ενώ ένα άλλο έναντι 230.000 ευρώ σε φιλανθρωπικό γκαλά στο Κάπρι.

Ο νεαρός καλλιτέχνης δήλωσε πρόσφατα ότι είναι ευτυχής που μπορεί να σκορπίζει χαρά με την τέχνη του. Για να κάνει τη δήλωσή του στάθηκε, μάλιστα, μπροστά στο έργο του «Ο καθηγητής», έναν πίνακα κυβιστικής τεχνοτροπίας, λάδι και ακρυλικό, ύψους περίπου 120 εκ., ακριβώς όσο και ο δημιουργός του.

Ο Αντρές Βαλένθια, ο «μικρός Πικάσο» όπως τον αποκαλούν, είναι δέκα ετών. Την έμπνευσή του αντλεί από έργα των Ζαν Μισέλ Μπασκιά και Τζορτζ Κόντο, από τα Πόκεμον, την «Γκερνίκα» του Πικάσο και τα στρατιωτάκια με τα οποία παίζει. Ο ιδιοκτήτης της γκαλερί, Μπέρνι Τσέις, κοιτάζει υπερήφανος τον μικρό ζωγράφο και λέει: «Συνεργάστηκα με σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως ο διάσημος φωτογράφος Πίτερ Μπερντ και ο Κένι Σαρφ. Οι δυνατότητες του Αντρές είναι πολύ μεγαλύτερες».

Τεχνοκριτικοί και γκαλερίστες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τον ενθουσιασμό για τον μικρό ζωγράφο.

Ο Αντρές μπορεί να απολαμβάνει τη φήμη του, αλλά ταυτόχρονα είναι μαθητής της πέμπτης δημοτικού και πρέπει καθημερινά να μελετάει τα μαθήματά του. Η μητέρα του, Ελσα Βαλένθια, σχεδιάστρια κοσμημάτων, τονίζει: «Ο γιος μου είναι καλλιτέχνης, αλλά πάνω απ’ όλα είναι ένα παιδί». Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι η ίδια και ο σύζυγός της, ο δικηγόρος και μάνατζερ του Κουβανού πυγμάχου Φρανκ Σάντσεθ, δεν συνέβαλαν στην ανάδειξή του ως ξεχωριστού ζωγράφου. Την προβολή του μικρού ανέθεσαν σε σημαντικούς επαγγελματίες επί των δημοσίων σχέσεων.

Η καλλιτεχνική σταδιοδρομία του Αντρές ξεκίνησε στα τέσσερά του, όταν οι γονείς του παρατήρησαν ότι περνούσε ώρες προσπαθώντας να αντιγράψει με ακρίβεια τα έργα άλλων ζωγράφων. Λίγο αργότερα άρχισε να πουλάει έργα του φιλοτεχνημένα με νερομπογιά σε φίλους και συγγενείς, έναντι 20 δολαρίων.

Κάπως έτσι πληροφορήθηκε για το ταλέντο του ο γκαλερίστας Μπέρνι Τσέις. Kάθε φορά που τον επισκεπτόταν ο Αντρές, αγόραζε και μια ζωγραφιά του έναντι 100 δολαρίων. Σταδιακά η φήμη του άρχισε να εκτοξεύεται, με πίνακές του να πωλούνται σε διασημότητες όπως η Σοφία Βεργκάρα και ο Τσάνινγκ Τέιτουμ.

Πολλοί τεχνοκριτικοί και γκαλερίστες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τον ενθουσιασμό για τον μικρό ζωγράφο, τονίζοντας ότι ενδέχεται να μη διαρκέσει. «Η ζωή κάθε νέου καλλιτέχνη αλλάζει ριζικά. Είναι τουλάχιστον αστείο να επενδύσει κανείς στον πίνακα ενός παιδιού, ελπίζοντας ότι έπειτα από πολλές δεκαετίες θα διατηρείται ή και θα έχει αυξηθεί η αξία του», σχολιάζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT