Ουκρανία: Καταδίκη και κυρώσεις από τη Δύση για τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές

Ουκρανία: Καταδίκη και κυρώσεις από τη Δύση για τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές

Πέρα από το Κίεβο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΟΗΕ, η Γερμανία, ο Καναδάς, ακόμα και η Κίνα εξέφρασαν την καταδίκη τους για τα δημοψηφίσματα στις τέσσερις υπό ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσσωμη είναι από τη Δύση η καταδίκη για τα δημοψηφίσματα στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας, οι οποίες αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία την ενσωμάτωσή τους στη Ρωσία, ενώ ήδη κάποιες χώρες αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε για ακόμη μια φορά τις «παρωδίες δημοψηφισμάτων».

Μίλησε για «κυνική προσπάθεια να αναγκαστούν οι Ουκρανοί στα κατεχόμενα εδάφη να στρατολογηθούν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για να σταλούν να πολεμήσουν εναντίον της πατρίδας τους», εκτιμώντας εξάλλου πως η αναγνώριση από τη Μόσχα των «ψευτοδημοψηφισμάτων» σημαίνει πως «δεν μπορούμε να συζητήσουμε με τον νυν Ρώσο πρόεδρο» Βλαντίμιρ Πούτιν.

Είναι απαραίτητο να «σταλεί σαφές και απαραίτητο μήνυμα από όλες τις χώρες του κόσμου», πρόσθεσε. «Πιστεύω στην ικανότητά σας να αναλάβετε δράση».

Και η Γερμανία δήλωσε ότι δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων.

Καταγγελία από την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγγέλλει τη διεξαγωγή παράνομων «δημοψηφισμάτων» και την παραποιημένη έκβασή τους, τονίζει με ανάρτησή του στο Twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος του μπλοκ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος σημειώνει ότι «πρόκειται για άλλη μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, εν μέσω συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Επαινούμε το θάρρος των Ουκρανών, οι οποίοι συνεχίζουν να αντιτίθενται και να αντιστέκονται στη ρωσική εισβολή» καταλήγει ο κ. Μπορέλ.

Ο ΟΗΕ υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Τα Ηνωμένα Έθνη επανέλαβαν χθες Τρίτη την υποστήριξή τους στην «εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» στα «αναγνωρισμένα σύνορά της», κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας συγκεκριμένα για το θέμα των δημοψηφισμάτων, με τις ΗΠΑ να πιέζουν για καταδίκη τους με επίσημη απόφαση του σώματος.

«Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν απόλυτα δεσμευμένα στον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, της ενότητας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων τους», υπογράμμισε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για πολιτικά θέματα, η Ρόζμαρι Ντικάρλο, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ΣΑ.

Εξ ορισμού δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα το Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο, να καταλήξει σε κοινή θέση.

Μολαταύτα, οι ΗΠΑ, μαζί με την Αλβανία, διένειμαν «σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τα ψευτοδημοψηφίσματα», «καλεί τα κράτη μέλη να μην αναγνωρίσουν οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος στην Ουκρανία» και να «υποχρεωθεί η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία», είπε η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Κι αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει το βέτο της «για να προστατευτεί», «θα στραφούμε στη Γενική Συνέλευση για να στείλουμε απερίφραστο μήνυμα στη Μόσχα», πρόσθεσε, σημειώνοντας στον Τύπο πως σκοπός είναι να διεξαχθεί ψηφοφορία στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Καταδίκη και από την Κίνα

Η θέση του Πεκίνου αναμενόταν με ενδιαφέρον και ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Τζανγκ Τζουν, τόνισε πως είναι «σαφής και σταθερή· δηλαδή ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να χαίρουν σεβασμού».

«Η Κίνα κατέγραψε τις τελευταίες εξελίξεις της κατάστασης στην Ουκρανία» και «η θέση μας» είναι «σαφής και σταθερή: δηλαδή ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να χαίρουν σεβασμού», ανέφερε ο Τζανγκ Τζουν.

Ο πρεσβευτής του Πεκίνου, το οποίο κατηγορείται συχνά από δυτικούς πως προσφέρει πολιτική υποστήριξη στη Ρωσία, πρόσθεσε πως η περαιτέρω απομόνωση της Μόσχας και η επιβολή κυρώσεων θα οδηγήσουν «σε αδιέξοδο».

«Η σύγκρουση μεταξύ μπλοκ χωρών, η πολιτική απομόνωση, οι κυρώσεις και η πίεση θα οδηγήσουν μόνο σε αδιέξοδο», είπε ο κ. Τζανγκ.

Επανέλαβε την έκκληση της κινεζικής ηγεσίας να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τις «θεμιτές ανησυχίες» των μερών στη σύρραξη για να τερματιστεί ο πόλεμος που ξέσπασε την 24η Φεβρουαρίου.

Η τοποθέτηση του Ρώσου πρεσβευτή

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια, διαβεβαιώνοντας πως τα δημοψηφίσματα διεξήχθησαν με «διαφανή» τρόπο, επιτίμησε τον «παροξυσμό οργής» και την «προπαγάνδα» της Δύσης, σκοπός της οποίας κατ’ αυτόν είναι να προκαλέσει «ακατάσχετη αιμορραγία στη Ρωσία» για να «την υποτάξει στη δική της θέληση».

Διεμήνυσε ότι «αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί αν το Κίεβο δεν αναγνωρίσει τα λάθη του και τα στρατηγικά σφάλματά του και δεν αρχίσει να κατευθύνεται από τα συμφέροντα του δικού του λαού αντί να εκτελεί τυφλά αυτά που θέλουν οι άνθρωποι που το χειραγωγούν».

Ετοιμάζει κυρώσεις ο Καναδάς

Οι αρχές του Καναδά θα επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία για τα «ψευδοδημοψηφίσματα» που διεξήχθησαν στις κατεχόμενες από τη Μόσχα περιοχές της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Ο Καναδός πρωθυπουργός επΙσήμανε ότι η Οτάβα δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων αυτών, ούτε την απόπειρα της Ρωσίας να προσαρτήσει ουκρανικές περιοχές.

«Σκοπεύουμε να επιβάλουμε κυρώσεις εναντίον ανθρώπων και οντοτήτων που συμμετείχαν σε αυτή την πιο πρόσφατη απόπειρα να υπονομευθούν οι αρχές της εθνικής κυριαρχίας (σ.σ. της Ουκρανίας) και φέρουν ευθύνη για τη συνεχιζόμενη, παράλογη αιματοχυσία στην Ουκρανία», ανέφερε ο Τριντό σε ανακοίνωσή του.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή