Ουκρανία: Τηλεφωνικές συνομιλίες Ζελένσκι με ξένους ηγέτες

Ουκρανία: Τηλεφωνικές συνομιλίες Ζελένσκι με ξένους ηγέτες

Ξεκαθαρίζουν πως δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που πραγματοποιήθηκαν στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας τις περασμένες ημέρες.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ζελένσκι συνομίλησε με τους ηγέτες της Μεγάλης Βρετανίας, του Καναδά, της Γερμανίας και της Τουρκίας, ζητώντας περισσότερη στρατιωτική βοήθεια και σκληρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας, μετά τα αποσχιστικών διαθέσεων δημοψηφίσματα που προηγήθηκαν σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας τις περασμένες.

«Περιμένουμε από την ηγεσία του Λονδίνου να αντιδράσει και στα ρωσικά χαλκευμένα δημοψηφίσματα. Η άμυνα και η οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία πρέπει να ενισχυθούν ως απάντηση», έγραψε ο Ζελένσκι στο twitter έπειτα από τη συνομιλία που είχε με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Λιζ Τρας.

Από την πλευρά της η Τρας τόνισε στον Ζελένσκι ότι η Βρετανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τις ρωσικές απόπειρες προσάρτησης της ουκρανικής επικράτειάς, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

«Η πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τις ρωσικές απόπειρες προσάρτησης. Επανέλαβε ότι η Ουκρανία μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου έως ότου ηττηθεί ο πρόεδρος Πούτιν», είπε ο εκπρόσωπος.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να υποκύψει στον ρωσικό «πυρηνικό εκβιασμό».

Ο Τριντό από την πλευρά του δήλωσε ότι ο Καναδάς δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τα αποτελέσματα των «ψευδοδημοψηφισμάτων» που διεξήγαγε η Ρωσία στην Ουκρανία.

«Τα αποκαλούμενα δημοψηφίσματα που διεξήγαγε η Ρωσία στις παράνομα κατεχόμενες περιοχές Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια της Ουκρανίας δεν έχουν απολύτως καμία νομιμότητα», τόνισε ο Καναδός πρωθυπουργός.

«Ο Καναδάς δεν αναγνωρίζει και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα αυτών των ψευδοδημοψηφισμάτων ή οποιαδήποτε παράνομη απόπειρα προσάρτησης ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία», συνέχισε.

Σε άλλη τηλεφωνική επικοινωνία του, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επειδή η Άγκυρα καταδίκασε τα αποκαλούμενα δημοψηφίσματα.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς διεμήνυσε, από την πλευρά του, ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας, μέσα και από παραδόσεις όπλων, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Η γερμανική ηγεσία επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που οργάνωσε η Μόσχα στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT