Διαψεύδει ο Ντράγκι τα περί συμφωνίας τριών σημείων με τη Μελόνι

Διαψεύδει ο Ντράγκι τα περί συμφωνίας τριών σημείων με τη Μελόνι

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, διέψευσε χθες ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ρεπούμπλικα», σύμφωνα με το οποίο έχει έρθει σε συμφωνία με τη νεοεκλεγείσα Τζόρτζια Μελόνι, ώστε να εγγυηθεί για τη φερεγγυότητά της στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, διέψευσε χθες ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ρεπούμπλικα», σύμφωνα με το οποίο έχει έρθει σε συμφωνία με τη νεοεκλεγείσα Τζόρτζια Μελόνι, ώστε να εγγυηθεί για τη φερεγγυότητά της στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ντράγκι μίλησε με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς και με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλώνοντας ότι η Μελόνι είναι αξιόπιστη, αφού έλαβε από αυτή δεσμεύσεις σε τρία κομβικά ζητήματα: Πρώτον, ότι θα συνεχίσει η νέα ιταλική κυβέρνηση να στέλνει όπλα και υποστήριξη στην Ουκρανία, δεύτερον, ότι δεν θα αμφισβητηθεί η θέση της Ιταλίας στο ΝΑΤΟ και, τρίτον, ότι δεν θα διευρυνθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

«Ο πρωθυπουργός δεν έχει κλείσει καμία συμφωνία ούτε έχει αναλάβει να εγγυηθεί κάτι. Διατηρεί τακτικές επαφές με τους ομολόγους του στο εξωτερικό και εξακολουθεί να εργάζεται για μια ομαλή εναλλαγή εξουσίας στο πλαίσιο των θεσμών», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Μάριο Ντράγκι. Πάντως, η πεποίθηση ότι δεν θα αλλάξουν πολλά στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, παρά την κυβερνητική αλλαγή, φαίνεται να εδραιώνεται στην Ευρώπη, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος.

Ο Ισπανός Ντε Γκίντος ανέφερε χθες ότι η οικονομική πολιτική της Ιταλίας «θα παραμείνει στην τωρινή κατεύθυνση παρά το γεγονός ότι επικεφαλής της νέας κυβέρνησης θα είναι η Τζόρτζια Μελόνι, μετά την εκλογική νίκη της Κυριακής».

Ο συνιδρυτής των Αδελφών της Ιταλίας και δεξί χέρι της Μελόνι στα οικονομικά ζητήματα, Γκουίντο Κροσέτο, προχώρησε σε δηλώσεις με παρόμοιο περιεχόμενο.

Δημοσίευμα έκανε λόγο για εγγύηση φερεγγυότητάς της από τον απερχόμενο πρωθυπουργό στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο Κροσέτο είναι πρόεδρος της Ενωσης Ιταλικών Βιομηχανιών Αεροδιαστημικής και Αμυνας, εκπροσωπεί δηλαδή τα συμφέροντα της ιταλικής βιομηχανίας όπλων. Η επιρροή του Κροσέτο στη νέα πρωθυπουργό δεν προδιαγράφει τίποτα θετικό ως προς τις εξαγωγές ιταλικών όπλων στην Τουρκία. Η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες που προμηθεύουν την Τουρκία με όπλα να «παγώσουν» τις εξαγωγές και να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, κάτι που οι ιταλικές κυβερνήσεις μέχρι στιγμής απορρίπτουν.

Επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης, που παραθέτει η ιστοσελίδα Euractiv, αναφέρουν ότι η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι προμηθευτές όπλων στην Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο 2015-2019, το 43% των εισαγωγών όπλων στην Τουρκία προήλθε από την Ιταλία και την Ισπανία.

Λιγότερο ξεκάθαρη είναι η πρόθεση της Μελόνι ως προς τη μέθοδο διακυβέρνησης και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. «Είναι σαφές ότι αν η Μελόνι βάλει την Ιταλία σε μονοπάτια περιστολής των ελευθεριών, θα υπάρξει τεράστια κινητοποίηση σε όλη τη χώρα», τόνισε ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Ατσιόνε, Κάρλο Καλέντα. «Αλλά δεν νομίζω ότι θα το κάνει, γιατί θα είναι απασχολημένη να διαχειριστεί, με ελάχιστη εμπειρία, μια χώρα που βρίσκεται σε μεγάλες δυσκολίες».

To φασιστικών καταβολών κόμμα της Μελόνι απέσπασε ποσοστό 26% στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής και ετοιμάζεται να συγκυβερνήσει με την ξενοφοβική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη συντηρητική Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δύο κόμματα που απέσπασαν από 8% έκαστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή