Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Αννας Καλλιτσάρη, Λίνας Στοΐλου, Θεανώς Ρούσσαρη
Σύγκριση πληθυσμού, ΑΕΠ και ενέργειας
Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού στα 7,4 δισεκατομμύρια το 2015 (πρόκειται για άνοδο της τάξης του 270% από το 1950), εξελίχθηκε παράλληλα με την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) στα 112 τρισεκατομμύρια δολάρια (αύξηση κατά 2.140%! σε σχέση με το 1950) και την παγκόσμια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας από τα περίπου 100 Exajoules το 1950 στα 583 Exajoules το 2015, δηλαδή σημείωσε αύξηση κατά 483%.
Αργούν οι «πράσινες» αδειοδοτήσεις
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ισπανία αδειοδότησε αιολικά πάρκα 9 φορές μεγαλύτερης ισχύος (22 GW) από τις υπό κατασκευήν (2,4 GW) αιολικές μονάδες. Χρονική υστέρηση εμφανίζεται σε Πολωνία, Γερμανία, Ιταλία. Στην Ελλάδα, η αδειοδοτημένη ισχύς είναι 3,7 GW και υπό κατασκευήν 0,9 GW. Στη σημερινή ενεργειακά κρίσιμη συγκυρία, με την τεράστια ανάγκη ταχείας επέκτασης της πράσινης ενέργειας, οι καθυστερήσεις στην Ε.Ε. πρέπει να εξαλειφθούν.
Μεγάλη η σπατάλη στα τρόφιμα
Το ποσοστό της σπατάλης τροφίμων κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι σχεδόν παντού το ίδιο υψηλό (κυμαίνεται μεταξύ 28% και 33%). Στην Ευρώπη, από το συνολικό 32,4%, οι μεγαλύτερες σπατάλες παρατηρούνται στην κατανάλωση (12,6%) και στη συγκομιδή (10,5%). Παρόμοια ποσοστά ισχύουν στις ΗΠΑ, στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Κορέα. Αντίθετα, εντυπωσιακά μικρότερο ποσοστό σπατάλης στην κατανάλωση (μόλις 2,6%), αλλά πιο αυξημένο στις μετά τη συγκομιδή διαδικασίες (9,6%), εμφανίζεται στη Νοτιοανατολική Ασία.
Αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη παγκόσμια θέση σπατάλης τροφίμων (142 κιλά ανά κάτοικο) και στην πρώτη χειρότερη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP), το 17% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων (931 εκατ. τόνοι ανά έτος) καταλήγει στα σκουπίδια. Από αυτά, το 61% σπαταλάται από τα νοικοκυριά, το 26% από τα εστιατόρια και το 13% από το λιανεμπόριο. Η ζύμωση των τροφίμων που πετιούνται σε χωματερές προκαλεί το 8%-10% της παγκόσμιας παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου.
Μειώνεται το μερίδιο άνθρακα
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα αυξηθεί 40% έως το 2025, στα 2.400 GW. Η συμμετοχή του άνθρακα θα μειωθεί, σε αντίθεση με το φυσικό αέριο και τα υδροηλεκτρικά, που διαρκώς αυξάνονται.
Ρυπαντές τα… αγροτικά προϊόντα
Η αλυσίδα παραγωγής – κατανάλωσης τροφίμων είναι υπεύθυνη για το 1/3 (34%) των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το μεγαλύτερο ποσοστό (39%) αφορά την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, το 32% τις μεταβολές χρήσεων γης, ενώ το 29% τα υπόλοιπα στάδια.