Απόνερα στο Ιράκ από την ιρανική εξέγερση

Απόνερα στο Ιράκ από την ιρανική εξέγερση

Καθώς οι διαδηλώσεις που πυροδότησε στο Ιράν ο θάνατος υπό αστυνομική κράτηση της κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμίνι έχουν απλωθεί σε δεκάδες πόλεις, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να μιλούν για τουλάχιστον 41 νεκρούς, τα απόνερα της εξέγερσης έφτασαν ήδη στο γειτονικό Ιράκ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς οι διαδηλώσεις που πυροδότησε στο Ιράν ο θάνατος υπό αστυνομική κράτηση της κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμίνι έχουν απλωθεί σε δεκάδες πόλεις, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να μιλούν για τουλάχιστον 41 νεκρούς, τα απόνερα της εξέγερσης έφτασαν ήδη στο γειτονικό Ιράκ. Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες τον Ιρανό πρεσβευτή στη Βαγδάτη και του επέδωσε διαμαρτυρία για τους φονικούς βομβαρδισμούς των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων εντός της ιρακινής επικράτειας, που είχαν στόχο Κούρδους μαχητές.

Νωρίτερα, οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο στρατιωτικό σώμα του Ιράν, είχαν ανακοινώσει ότι πραγματοποίησαν επιθέσεις με πυραύλους ακριβείας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον θέσεων του Δημοκρατικού Κόμματος του ιρανικού Κουρδιστάν (PDKI) στην Κόγια, πόλη που βρίσκεται 65 χιλιόμετρα ανατολικά της Αρμπίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν. Το PDKI είναι μια από τις οργανώσεις των Ιρανών Κούρδων που επιδιώκει ανεξάρτητο κουρδικό κράτος ή διευρυμένη αυτονομία, διαθέτει ένοπλη οργάνωση με καταφύγια στο ιρακινό Κουρδιστάν και φυσικά είναι παράνομο στο Ιράν. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν (άλλες πηγές μιλούν για 14 νεκρούς) και 32 τραυματίστηκαν από τις ιρανικές επιθέσεις.

Απόνερα στο Ιράκ από την ιρανική εξέγερση-1
Φωτ. A.P. PHOTO/MARKUS SCHREIBER

Διάγγελμα Ραϊσί

Οι ταραχές που πυροδότησε ο θάνατος της Μαχσά Αμίνι είναι ιδιαίτερα έντονες στο βορειοδυτικό κουρδικό τμήμα του Ιράν, όπου διαδηλωτές κατέλαβαν για λίγες ώρες μια πόλη, προτού απωθηθούν από τις δυνάμεις καταστολής. Σε διάγγελμά του προς τον ιρανικό λαό την Τετάρτη, ο πρόεδρος της χώρας Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε ότι ο θάνατος της Αμίνι προκάλεσε θλίψη σε όλο το έθνος και υποσχέθηκε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα των ιατροδικαστικών αρχών, που αναμένεται εντός των προσεχών ημερών, τόνισε όμως ότι δεν θα ανεχθεί σε καμία περίπτωση την υπονόμευση της κοινωνικής ειρήνης από πράξεις βίας. Χθες το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Γάλλο επιτετραμμένο σε διάβημα διαμαρτυρίας για την υποστήριξη των διαδηλώσεων από το Παρίσι. Ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δεν είχε τοποθετηθεί μέχρι χθες για τον θάνατο της Αμίνι και την κρίση που πυροδότησε.

Τις επιθέσεις του Ιράν στο Ιράκ καταδίκασαν τα Ηνωμένα Εθνη, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Βρετανία. Η Αποστολή βοηθείας του ΟΗΕ στο Ιράκ τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται η χώρα ως «πίσω αυλή γειτονικών χωρών, οι οποίες συστηματικά και ατιμώρητα παραβιάζουν την κυριαρχία της» – μια αναφορά που παραπέμπει στο Ιράν, αλλά και τις αλλεπάλληλες τουρκικές επιθέσεις εναντίον θέσεων του αποσχιστικού κουρδικού κόμματος ΡΚΚ στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Ρουκέτες στην Πράσινη Ζώνη

Στο μεταξύ, τέσσερις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από ανατολική συνοικία της Βαγδάτης έπληξαν την Πράσινη Ζώνη, οχυρωμένη περιοχή στο κέντρο της πρωτεύουσας όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια και ξένες αποστολές. Στην ανατολική Βαγδάτη στεγάζονται τα αρχηγεία πολλών σιιτικών οργανώσεων που βρίσκονται τελευταία σε ανοιχτή σύγκρουση με τους οπαδούς του ισχυρής επιρροής ιερωμένου Μοκτάντα αλ Σαντρ στο ένα στρατόπεδο και πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στο άλλο. Ο αιματηρός σιιτικός εμφύλιος έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο την πολιτική ζωή του Ιράκ, καθώς η χώρα εξακολουθεί να στερείται αναγνωρισμένης και λειτουργικής κυβέρνησης σχεδόν έναν χρόνο μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή