Δανία: Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες

Δανία: Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες

Η βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας αφαίρεσε τους πριγκιπικούς τίτλους από τέσσερα εγγόνια της, ώστε να ζήσουν μια πιο φυσιολογική ζωή

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες. Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, η μοναδική και μακροβιότερη πλέον βασίλισσα της Ευρώπης, η 82χρονη Μαργκρέτε της Δανίας, αφαίρεσε τους πριγκιπικούς τίτλους από τέσσερα από τα εγγόνια της. Στόχος αυτής της ενέργειας, σύμφωνα με τα ανάκτορα, ήταν να ζήσουν μια πιο φυσιολογική ζωή τα παιδιά του μικρότερου γιου της, πρίγκιπα Γιόακιμ, που βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις στη σειρά διαδοχής του στέμματος. Μάλιστα, κύκλοι των ανακτόρων της Δανίας υπενθυμίζουν ότι παρόμοιες ενέργειες έχουν γίνει και σε άλλους ευρωπαϊκούς βασιλικούς οίκους.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του παλατιού αναφέρει ότι «από την 1η Ιανουαρίου 2023, οι απόγονοι της αυτού βασιλικής υψηλότητος, πρίγκιπα Γιόακιμ, θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τον τίτλο του κόμη και της κόμισσας του Μονπεζά, καθώς οι προηγούμενοι τίτλοι τους, του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Δανίας, θα καταργηθούν». Ο πρίγκιπας Γιόακιμ έχει τέσσερα παιδιά από δύο γάμους: τους Νικολάι, Φέλιξ, Xένρικ και Αθηνά, με τις ηλικίες τους να κυμαίνονται μεταξύ 10 και 23 ετών.

Με την απόφασή της η βασίλισσα Μαργκρέτε, αναφέρει η ανακοίνωση των ανακτόρων, επιθυμεί να δημιουργήσει το πλαίσιο ώστε τα τέσσερα εγγόνια της να μπορέσουν, με μεγαλύτερη ελευθερία, να διαμορφώσουν την οντότητά τους χωρίς να περιορίζονται από τις υποχρεώσεις που επιβάλλει η επίσημη σύνδεσή τους με τον βασιλικό οίκο. «Η απόφαση αντικατοπτρίζει παρόμοιες ενέργειες που έγιναν σε άλλους βασιλικούς οίκους τα τελευταία χρόνια, με παρόμοιους τρόπους».

Η μητέρα των δύο μεγαλύτερων παιδιών του πρίγκιπα Γιόακιμ δήλωσε «κατάπληκτη» από αυτή την εξέλιξη. «Ηταν κάτι εντελώς απρόσμενο και αιφνίδιο. Τα παιδιά νιώθουν εξοστρακισμένα», τόνισε η κόμισσα Αλεξάνδρα στην εφημερίδα ΒΤ. «Δεν καταλαβαίνουν γιατί πρέπει να στερηθούν την ταυτότητά τους».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πατέρα τους, πρίγκιπα Γιόακιμ. Είπε, συγκεκριμένα, ότι η απόφαση τον λύπησε, κυρίως επειδή έβλαψε τα παιδιά του, ενώ αποκάλυψε ότι ενημερώθηκε σχετικά μόλις πέντε ημέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση των ανακτόρων, προσθέτοντας ότι τον Μάιο είχε ενημερωθεί πως η αφαίρεση των τίτλων από τα παιδιά του θα λάμβανε χώρα μόλις έκλειναν τα 25 τους χρόνια. «Ολοι νιώθουμε μεγάλη λύπη. Είναι πολύ δυσάρεστο να βλέπεις να βλάπτονται τα παιδιά σου. Βρέθηκαν σε μια κατάσταση την οποία δεν μπορούν να καταλάβουν», δήλωσε στο δανέζικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Εkstra Bladet.

Τα τέσσερα άλλα εγγόνια της βασίλισσας Μαργκρέτε, τα παιδιά του μεγαλύτερου γιου της και διαδόχου του θρόνου, πρίγκιπα Φρέντερικ, θα διατηρήσουν τους τίτλους τους. Ωστόσο, μόνο ο μελλοντικός βασιλιάς πρίγκιπας Κρίστιαν θα λαμβάνει κρατική οικονομική επιχορήγηση μόλις ενηλικιωθεί, όπως προβλέπει απόφαση που ελήφθη το 2016.

H βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας τοποθετήθηκε επί της απόφασής της. «Ηταν μια ενέργεια την οποία σκεφτόμουν για αρκετό καιρό. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα τους κάνει καλό. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που τους στέρησα τους τίτλους», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης κατά την εμφάνισή της στο Εθνικό Μουσείο της Κοπεγχάγης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή