Ο Ερντογάν μηνύει Γερμανό βουλευτή, αντιπρόεδρο Βουλής

Ο Ερντογάν μηνύει Γερμανό βουλευτή, αντιπρόεδρο Βουλής

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε μήνυση εις βάρος του Γερμανού βουλευτή Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, μετά την πολιτική ομιλία στην οποία ο τελευταίος τον χαρακτήρισε «μικρό ποντικό των υπονόμων»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε μήνυση εις βάρος του Γερμανού βουλευτή Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, μετά την πολιτική ομιλία στην οποία ο τελευταίος τον χαρακτήρισε «μικρό ποντικό των υπονόμων». Ο Κουμπίκι, που ανήκει στο φιλελεύθερο FDP δήλωσε ότι η μήνυση τον αφήνει αδιάφορο και ότι δεν επρόκειτο για προσβολή.

«Ο κ. Κουμπίκι δεν είναι καλύτερος από το (ακροδεξιό) κόμμα AfD», δήλωσε ο δικηγόρος του Ταγίπ Ερντογάν στο περιοδικό Spiegel. Ο χαρακτηρισμός των αντιπάλων ως τρωκτικών περιλαμβανόταν στις συνήθεις τακτικές του ναζισμού. Απευθυνόμενος σε κομματική εκδήλωση των φιλελευθέρων στην Κάτω Σαξονία, ο Κουμπίκι είπε ότι η Γερμανία «δεν πρέπει να ανοίξει ξανά την αγκαλιά της» σε ένα νέο κύμα προσφύγων, κάτι που αν συμβεί, υπεύθυνος θα είναι «αυτός ο μικρός ποντικός των υπονόμων, ο Ερντογάν».

Εν συνεχεία ο βουλευτής δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι οι ποντικοί είναι «μικρά, χαριτωμένα, έξυπνα και πανούργα πλάσματα», που πολλές φορές εμφανίζονται σε παιδικά παραμύθια, όπως π.χ. στο «Ρατατούι».

Η εξήγηση δεν διασκέδασε την τουρκική κυβέρνηση, που καταδίκασε «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προσβλητική γλώσσα» του βουλευτή. Τρεις ημέρες αργότερα, ήρθε και η μήνυση.

Για προσβολή προσωπικότητας, όταν ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι τον αποκάλεσε αρουραίο.

«Με όλο τον σεβασμό, κύριε αντιπρόεδρε της Βουλής, γίνεται και πιο χαμηλά και πιο ηλίθια;», ανέφερε ο σχολιαστής της εφημερίδας «Ζιντόιτσε», Τόμας Αβενάριους. Ο Κουμπίκι, εκτός από αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων, είναι και αντιπρόεδρος της Βουλής. «Ο αντιπρόεδρος εκπροσωπεί το γερμανικό κοινοβούλιο, είναι μέλος επίσημων αποστολών στο εξωτερικό, έχει ρόλο. Αν κάποια βουλευτής χαρακτηρίσει έναν συνάδελφό της ή έναν υπουργό αρουραίο, ο Κουμπίκι έχει την αρμοδιότητα να επαναφέρει την τάξη και να θυμίσει τον κανονισμό της Βουλής», σημειώνει ο Γερμανός σχολιαστής. Ο σχολιαστής επισημαίνει ότι δεν είναι δικαιολογία ούτε ότι υπάρχει ελευθερία της έκφρασης ούτε ότι ο Ερντογάν προσβάλλει κι αυτός διαρκώς τους πολιτικούς του αντιπάλους. «Πολλοί από τα τρία εκατομμύρια Τούρκους της Γερμανίας απορρίπτουν την πολιτική του Ερντογάν. Αλλά και αυτοί και οι υποστηρικτές του θα αναρωτηθούν γιατί οι Γερμανοί αντέδρασαν τόσο έντονα όταν οι Τούρκοι απεικόνισαν τη Μέρκελ με μουστάκι τύπου Χίτλερ, ενώ αδιαφόρησαν όταν ένας Τούρκος πολιτικός παρομοιάστηκε με τρωκτικό».

Αμφιλεγόμενος πολιτικός

Ο Κουμπίκι είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες των Γερμανών φιλελευθέρων. Στην ίδια εκδήλωση, τη Δευτέρα, απέρριψε τις εκκλήσεις άλλων μελών του κόμματός του για περισσότερες και πιο άμεσες παραδόσεις γερμανικού οπλισμού στην Ουκρανία. «Ποια θα είναι η στιγμή που η Ρωσία θα μας αντιμετωπίσει ως εμπόλεμη δύναμη;», διερωτήθηκε.

Τον περασμένο μήνα, ο Κουμπίκι είχε ταχθεί υπέρ της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2, τον οποίο η Γερμανία δεν είχε αφήσει να λειτουργήσει ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η δήλωση αυτή είχε αποδειχθεί πιο αμφιλεγόμενη στο εσωτερικό του κόμματός του από την παρομοίωση με τα τρωκτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή