Βρετανία: Κατακρήμνιση των Τόρις στις δημοσκοπήσεις

Βρετανία: Κατακρήμνιση των Τόρις στις δημοσκοπήσεις

Με 33 μονάδες διαφορά προηγούνται οι Εργατικοί στην πρόθεση ψήφου, εξαιτίας των οικονομικών χειρισμών της κυβέρνησης

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε κρίση βρέθηκε το Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας μετά τη δημοσιοποίηση σφυγμομέτρησης, που εμφανίζει τους Εργατικούς να προηγούνται με 33 μονάδες στην πρόθεση ψήφου έναντι του κυβερνώντος κόμματος. Οι Τόρις αντιμετωπίζουν καταστροφική υποχώρηση της δημοτικότητάς τους τις τελευταίες ημέρες, μετά την ανησυχία των αγορών για τον «μίνι προϋπολογισμό» της κυβέρνησης Τρας και την επιμονή της να συμπεριλάβει σε αυτόν φοροαπαλλαγές, τις οποίες ακόμη και στελέχη του Σίτι του Λονδίνου θεωρούν άκαιρες εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Η διαφορά των 33 μονάδων υπέρ των Εργατικών στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της YouGov, είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ υπέρ της αντιπολίτευσης από την εταιρεία και το υψηλότερο ποσοστό υπέρ κόμματος από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 για την YouGov. Το πρωί της Πέμπτης, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας υπεραμύνθηκε του αμφιλεγόμενου σχεδίου της, με στόχο την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. Η αρχική ανακοίνωση του σχεδίου, που περιλαμβάνει μεγάλες φοροαπαλλαγές για επιχειρήσεις και ιδιώτες, προκάλεσε ιστορική πτώση της τιμής της στερλίνας στις διεθνείς αγορές. Η δημοσκόπηση της YouGov για την πρόθεση ψήφου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη το πρωί, δείχνει ότι 54% των ψηφοφόρων στηρίζουν το Εργατικό κόμμα, ενώ μόλις 21% δηλώνουν έτοιμοι να ψηφίσουν τους Συντηρητικούς.

Η Τρας ανέλαβε την πρωθυπουργία στις 6 Σεπτεμβρίου, έχοντας επικρατήσει στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού του κόμματος επί του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ. Τουλάχιστον δύο βουλευτές των Τόρις, οι οποίοι είχαν στηρίξει την υποψηφιότητα Σούνακ για την αρχηγία των Συντηρητικών, άσκησαν δημόσια κριτική για τα οικονομικά σχέδια της πρωθυπουργού, μετά τη δημοσιοποίηση της ανησυχητικής για την κυβέρνηση σφυγμομέτρησης.

Ευνοημένοι οι πλούσιοι

Οι βουλευτές Τζορτζ Φρίμαν και Τζούλιαν Σμιθ εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την επιλογή της Τρας να μειώσει τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή 45%, που επιβάλλεται στα ανώτατα εισοδηματικά κλιμάκια, όσους δηλαδή κερδίζουν περισσότερες από 150.000 στερλίνες τον χρόνο. Η κυβέρνηση Τρας εκτιμούσε ότι η μείωση του συντελεστή στο 40% θα οδηγούσε σε τόνωση των επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή