Άνεμος νίκης φυσάει στη Βραζιλία για τον Λούλα

Άνεμος νίκης φυσάει στη Βραζιλία για τον Λούλα

Επιστροφή του στην προεδρία προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, ενόψει των προεδρικών εκλογών αύριο

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, παρακολουθούσε από το κελί του τον θρίαμβο του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρο στις προεδρικές εκλογές. Δεν είχε καν τη δυνατότητα να ψηφίσει, έχοντας καταδικαστεί για διαφθορά στο πλαίσιο του σκανδάλου Petrobras, της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας. Αφού πέρασε 580 μερόνυχτα στη φυλακή, η ποινή του ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο και αύριο Κυριακή ο 76χρονος παλιός μεταλλεργάτης και ηγέτης του Κόμματος Εργατών φιλοδοξεί να επανέλθει πανηγυ-ρικά στην εξουσία.

Δολοφονίες οπαδών

Υστερα από μια επεισοδιακή, άκρως πολωτική προεκλογική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας τρεις οπαδοί του Λούλα δολοφονήθηκαν από ακροδεξιούς, όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ήττα του Μπολσονάρο με μεγάλη διαφορά στις αυριανές προεδρικές εκλογές. Το μόνο ερώτημα είναι αν ο Λούλα κερδίσει από τον πρώτο γύρο (κάτι που απαιτεί να λάβει τουλάχιστον το 50% των ψήφων) ή αν χρειαστεί να δώσει τη μάχη του δεύτερου γύρου, ύστερα από τέσσερις εβδομάδες. Επί του προκειμένου οι δημοσκοπήσεις ήταν διχασμένες, αν και όλες έβλεπαν το προβάδισμα του πρώην προέδρου να μεγαλώνει στην τελική ευθεία της αναμέτρησης. Η εικόνα δεν άλλαξε μετά το δεύτερο και τελευταίο ντιμπέιτ της περασμένης Πέμπτης, όπου συμμετείχαν άλλοι πέντε υποψήφιοι – μια συζήτηση που σε μεγάλο βαθμό αναλώθηκε σε βιτριολικές επιθέσεις προσωπικού χαρακτήρα μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων.

Άνεμος νίκης φυσάει στη Βραζιλία για τον Λούλα-1
Οι Βραζιλιάνοι θέλουν να αφήσουν πίσω την έκρηξη της φτώχειας, την αποψίλωση της Αμαζονίας, την τραγική διαχείριση της πανδημίας και τη μετατροπή της χώρας σε διεθνή παρία επί ημερών Μπολσονάρο. Ο Λούλα κατέβηκε στις εκλογές με πρόγραμμα που υπόσχεται στήριξη των αδυνάμων, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά. Οι οπαδοί του ετοιμάζονται να πιουν για τη νίκη του. [REUTERS/Ueslei Marcelino]

Η έκρηξη της φτώχειας, η χωρίς προηγούμενο αποψίλωση της Αμαζονίας, η τραγική διαχείριση της πανδημίας και η μετατροπή της Βραζιλίας σε διεθνή παρία επί ημερών Μπολσονάρο στοίχισαν ακριβά στον απερχόμενο πρόεδρο. Απέναντί του, ο Λούλα εμφανίστηκε με κεντρώο, συμφιλιωτικό προφίλ και με ισχυρότατες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες. Στις αυριανές εκλογές κατεβαίνει ως επικεφαλής συνασπισμού 10 κεντρώων, κεντροαριστερών και αριστερών κομμάτων, έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη αρκετών μέχρι πρότινος πολιτικών του αντιπάλων, όπως του κεντροαριστερού πρώην προέδρου Καρντόσο, της αριστερής οικολόγου Μαρίνα Σίλβα, αλλά και του συντηρητικού Τζεράλντο Αλκμίν, ο οποίος κατεβαίνει ως υποψήφιος αντιπρόεδρος του Λούλα και τον βοηθάει στην προσέλκυση ισχυρών επιχειρηματιών. Ο ίδιος ο Λούλα κατέβηκε στις εκλογές με ένα πρόγραμμα που υπόσχεται μεν στήριξη των πιο αδύναμων στρωμάτων, αλλά και διαβεβαιώνει ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά.

Φόβοι για Μπολσονάρο

Πολλοί εντός και εκτός Βραζιλίας φοβούνται μήπως ο Μπολσονάρο αρνηθεί να αναγνωρίσει τη διαγραφόμενη ήττα του και επιχειρήσει να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα, στα χνάρια του φίλου και συμμάχου του Ντόναλντ Τραμπ. Στην προεκλογική περίοδο ο ακροδεξιός υποψήφιος επιτέθηκε εναντίον των δικαστών, θεώρησε χαλκευμένες τις δημοσκοπήσεις, κατήγγειλε σχέδια για νοθεία μέσω των ηλεκτρονικών μηχανημάτων ψηφοφορίας και κατηγόρησε την Αριστερά ότι σχεδιάζει εκλογικό πραξικόπημα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διασυνδέσεις του παλιού λοχαγού με το στράτευμα και την εκτίναξη της οπλοκατοχής επί ημερών Μπολσονάρο, αρκετοί φοβούνται ότι αυτά που θα ακολουθήσουν τη σχεδόν βέβαιη ήττα του θα κάνουν τα έκτροπα της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο να μοιάζουν με καβγαδάκι σε παιδική χαρά. Οπως γράφτηκε όμως στον διεθνή Τύπο, η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε έγκαιρα τα μηνύματά της, καθιστώντας σαφές στον Μπολσονάρο ότι δεν θα ανεχτεί αμφισβήτηση του αποτελέσματος και θα αναγνωρίσει τον νικητή των εκλογών αμέσως μετά την ανακοίνωσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή