«Ανατολή και Δύση» στις βουλγαρικές κάλπες

«Ανατολή και Δύση» στις βουλγαρικές κάλπες

Το συντηρητικό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν αύριο στη Βουλγαρία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΦΙΑ. Το συντηρητικό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν αύριο στη Βουλγαρία. Εκ των κεντρικών ζητημάτων της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι η στάση που πρέπει να τηρήσει η χώρα έναντι της Ρωσίας.

Η μεταρρυθμιστική κυβέρνηση του Κίριλ Πέτκοφ, που κατέρρευσε τον Ιούλιο, ήταν από τις πρώτες κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση που έσπευσαν να γυρίσουν την πλάτη στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Το GERB του Μπορίσοφ, αντιθέτως, είναι ανοικτό στην ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία. Παράλληλα, το φιλορωσικό κόμμα Ανανέωση, που κινείται στον χώρο της άκρας Δεξιάς, έχει ανεβάσει τα ποσοστά του από το 4% περίπου στο 12%. Γύρω στο 12% υπολογίζεται και η δύναμη του κόμματος της τουρκικής μειονότητας.

«Αδύναμος κρίκος»

Ο Μπορίσοφ είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Βουλγαρίας, αλλά η κυβέρνησή του κατέρρευσε υπό το βάρος κατηγοριών διαφθοράς και εν μέσω λαϊκής δυσαρέσκειας την άνοιξη του 2021. Τώρα φαίνεται ότι επανέρχεται σε ποσοστά γύρω στο 26%, ενώ, αντιθέτως, το κόμμα ΡΡ του Πέτκοφ υποχωρεί στο 16%. Ο Πέτκοφ επιχείρησε να αναμετρηθεί με τη διαφθορά και απάντησε στα αιτήματα για βελτίωση των όρων διαβίωσης χορηγώντας αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, αλλά ο πληθωρισμός, που «τρέχει» με ρυθμό 17%, έχει ακυρώσει τις αυξήσεις αυτές. Η Βουλγαρία είναι μεταξύ των χωρών που θεωρούνται «αδύναμοι κρίκοι» στο ευρωπαϊκό μέτωπο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Προηγείται με ποσοστό περίπου 26% το συντηρητικό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Ενισχυμένος ο Ράντεφ

Η αυριανή αναμέτρηση είναι η τέταρτη συναπτή εκλογική αναμέτρηση σε διάστημα δύο ετών, καθώς ο κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού και οι πολλαπλές πιέσεις που δέχεται η χώρα δεν ευνοούν τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης. Η πολιτική αναταραχή ενισχύει τη θέση του προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος έχει διορίσει την υπηρεσιακή κυβέρνηση που βρίσκεται τώρα στην εξουσία. Ο Ράντεφ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να αναβιώσει τις συμφωνίες ανεφοδιασμού της χώρας του με αέριο από τη ρωσική Gazprom, αλλά εγκατέλειψε τα σχέδια αυτά υπό το κράτος αντιδράσεων.

«Σε προηγούμενες αναμετρήσεις, οι ψηφοφόροι έκριναν το μοντέλο διακυβέρνησης της τελευταίας δεκαετίας, που εκπροσωπεί ο Μπορίσοφ», σημείωσε ο αναλυτής Παρβάν Σιμεόνοφ. «Τώρα, τα βασικά ζητήματα είναι η σταθερότητα, η καταπολέμηση του πληθωρισμού και των συνεπειών του πολέμου. Ο διαχωρισμός είναι ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, όχι ανάμεσα στο στάτους κβο και στην αλλαγή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή