Βρετανία: Υποχώρηση Τρας μετά τις αντιδράσεις για τη φορολογία

Βρετανία: Υποχώρηση Τρας μετά τις αντιδράσεις για τη φορολογία

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας ανέκρουσε πρύμναν χθες, αποσύροντας την πλέον κοινωνικά άδικη από τις φοροελαφρύνσεις που προέβλεπε ο έκτακτος προϋπολογισμός της

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Επειτα από μία εβδομάδα δραματικών πιέσεων στη στερλίνα και στα βρετανικά ομόλογα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας ανέκρουσε πρύμναν χθες καταργώντας το πλέον κοινωνικά άδικο από τη δέσμη μέτρων του έκτακτου προϋπολογισμού της. Ταυτόχρονα, όμως, μέτρα που θα αφήσουν «τρύπα» 18 δισ. στερλινών στις δημόσιες υπηρεσίες παρέμεναν στον έκτακτο προϋπολογισμό, προξενώντας ευρείες ανησυχίες για το μέλλον των βρετανικών παροχών Υγείας και Παιδείας.

«Πήραμε το μήνυμα», δήλωσε κατά τη χθεσινή ομιλία του στο συνέδριο των Συντηρητικών, στο Μπέρμιγχαμ, ο υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουαρτένγκ. Είχε προηγηθεί εξέγερση των βουλευτών του κόμματος, ιδίως αυτών που εκλέγονται στις περιφέρειες της βόρειας Αγγλίας, που πέρασαν πρόσφατα από τους Εργατικούς στους Συντηρητικούς.

Ερώτημα παραμένει αν οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος θα αποδεχθούν μέτρα που θα οδηγήσουν σε περικοπές παροχών.

Το μέτρο που ανακάλεσε χθες ο Κουαρτένγκ αφορούσε τη μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 40%. Μένει να φανεί αν η κοινοβουλευτική ομάδα θα αποδεχθεί άλλες πτυχές των κυβερνητικών σχεδίων, όπως την πρόθεση του Κουαρτένγκ να μη χορηγήσει επιπλέον χρηματοδότηση στα υπουργεία των οποίων οι προϋπολογισμοί πλήττονται από τον πληθωρισμό, μέτρο που θα οδηγήσει σε περικοπές παροχών. Επίσης, δυνητικά εκρηκτικό κοινωνικά είναι το μέτρο σύμφωνα με το οποίο δεν θα αναπροσαρμοστούν τιμαριθμικά τα επιδόματα, κάτι που ισοδυναμεί με περικοπή τους την ώρα που το κόστος ζωής εκτινάσσεται. Οι βουλευτές των Συντηρητικών έχουν λάβει το μήνυμα των δημοσκοπήσεων, που εμφανίζουν το κόμμα να υπολείπεται κατά 23 έως 33 μονάδες των Εργατικών και θέλουν να αποτινάξουν στο μέτρο του δυνατού τη «ρετσινιά» της κοινωνικής αναλγησίας, αλλά το κάνουν με συμβολικά μέτρα που δεν αγγίζουν τον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης Τρας. Ενα από αυτά τα συμβολικά μέτρα είναι η ακύρωση των σχεδίων για την κατασκευή νέας βασιλικής θαλαμηγού, που είχε ανακοινώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η οποία θα κόστιζε 250 εκατομμύρια στερλίνες.

Εν τω μεταξύ, αλγεινές εντυπώσεις όχι μόνο στο επίπεδο των συμβολισμών αλλά και της ουσίας προξένησε η αποκάλυψη ότι την ημέρα ανακοίνωσης του έκτακτου προϋπολογισμού ο Κουαρτένγκ παρευρέθη σε δεξίωση με προσκεκλημένους διαχειριστές hedge funds, τους οποίους ενημέρωσε για τις λεπτομέρειες των κυβερνητικών σχεδίων. Ακολούθησε η κατακρήμνιση της στερλίνας. Η εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων για ζητήματα οικονομικής πολιτικής Σάρα Ολνι ζήτησε να ερευνηθεί τι ακριβώς είπε ο Κουαρτένγκ στους συγκεντρωμένους, που τύγχαναν χρηματοδότες του Συντηρητικού Κόμματος. «Ενώ οι δανειολήπτες έβλεπαν τα επιτόκια των δανείων τους να εκτοξεύονται, ο Κουαρτένγκ έπινε σαμπάνια με τους διαχειριστές των hedge funds που επωφελούνταν από την πτώση της στερλίνας. Πόσο πιο μακριά από το λαϊκό αίσθημα μπορεί κανείς να βρεθεί;», διερωτήθηκε. Πηγή του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ζήτημα διοχέτευσης εμπιστευτικών πληροφοριών στη συγκεκριμένη δεξίωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή