Τουρκία: Ο Ερντογάν θα συζητήσει με τον Πασινιάν την εξομάλυνση των τουρκοαρμενικων σχέσεων

Τουρκία: Ο Ερντογάν θα συζητήσει με τον Πασινιάν την εξομάλυνση των τουρκοαρμενικων σχέσεων

Η συνάντησή τους αναμένεται την Πέμπτη, στο περιθώριο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν στην Πράγα την Πέμπτη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah.

Ο Τούρκος ηγεμόνας, μιλώντας το περασμένο Σάββατο στο τουρκικό κοινοβούλιο, είχε αναφέρει το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης.

Στις συνομιλίες, σημειώνει η Sabah, σχεδιάζεται να συζητηθεί η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν αναμένεται να προτείνει στον κ. Πασινιάν να πραγματοποιηθούν συναντήσεις ειδικών εκπροσώπων για τη διευθέτηση των διμερών σχέσεων στην Τουρκία και την Αρμενία, και όχι στο έδαφος τρίτων χωρών. Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος θα κάνει προτάσεις για μείωση της έντασης στην περιοχή και υπογραφή συνθήκης ειρήνης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν το συντομότερο δυνατό.

Παρά τα κοινά σύνορα, δεν υπάρχουν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας. Το 2009, στη Ζυρίχη, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών υπέγραψαν πρωτόκολλα για την ίδρυσή τους, αλλά αυτά τα έγγραφα δεν επικυρώθηκαν από τα μέρη. Τον Μάρτιο του 2018 η Αρμενία ανακοίνωσε την ακύρωση των πρωτοκόλλων.

Το 2021 και οι δύο χώρες όρισαν ειδικούς αντιπροσώπους για τη διευθέτηση των διμερών σχέσεων. Οι εκπρόσωποι της Τουρκίας και της Αρμενίας διεξήγαγαν μια σειρά διαπραγματεύσεων. Στη συνάντηση της 1ης Ιουλίου στη Βιέννη, αποφασίστηκε να διασφαλιστεί η δυνατότητα διέλευσης των χερσαίων αρμενικών-τουρκικών συνόρων από πολίτες τρίτων χωρών το συντομότερο δυνατό και να ξεκινήσει η απευθείας αεροπορική μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας.

Πηγή: Sabah, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή