Τουρκία – εμπορικό έλλειμμα: Αυξήθηκε κατά 300% μέσα σε έναν χρόνο

Τουρκία – εμπορικό έλλειμμα: Αυξήθηκε κατά 300% μέσα σε έναν χρόνο

Από 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2021, άγγιξε τα 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2022.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου της Τουρκίας διευρύνθηκε κατά περίπου 300% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, όπως σημειώνει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg.

Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω έλλειμμα πολλαπλασιάστηκε αγγίζοντας τα 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2022, από 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2021.

Για τον Σεπτέμβριο του 2022 ειδικότερα, οι εισαγωγές ανήλθαν σε 33 δισ. δολ. και οι εξαγωγές σε 22,6 δισ. δολ., με τις μεν εισαγωγές να αυξάνονται κατά 41,5% σε σχέση με έναν χρόνο πριν και τις εξαγωγές από την άλλη να αυξάνονται κατά 9,2%.

Οι εισαγωγές της Τουρκίας από τη Ρωσία σημείωσαν μια ετήσια αύξηση της τάξεως του 187% τον μήνα Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Εμπορίου.

Συνολικά, οι εισαγωγές τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 άγγιξαν τα 272 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία, από 193 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν την ίδια περίοδο του 2021.

Η εξάρτησή της Τουρκίας από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας έχει καταστήσει τη χώρα ιδιαίτερα ευάλωτη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο: Το βάρος του υπέρογκου ενεργειακού λογαριασμού της Τουρκίας έχει αναγκάσει τις τουρκικές Αρχές να αναζητήσουν τρόπους ώστε να αντιμετωπίσουν τις υψηλότερες τιμές καλύπτοντας σε ρούβλια ένα μέρος των πληρωμών για ρωσικό φυσικό αέριο και ζητώντας να καθυστερήσουν ορισμένες πληρωμές.

Με πληροφορίες από Bloomberg

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή