Βρετανία: Νομίσματα με τη μορφή του Καρόλου

Βρετανία: Νομίσματα με τη μορφή του Καρόλου

Σύμφωνα με τη βασιλική παράδοση, η μορφή της Ελισάβετ θα είναι στραμμένη προς τα δεξιά, ενώ του Καρόλου προς τα αριστερά

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την «κατάρρευση» της ιστοσελίδας του Βασιλικού Νομισματοκοπείου προκάλεσαν οι δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί που έσπευσαν να προμηθευθούν τα πρώτα νομίσματα με τη μορφή του νέου βασιλιά της χώρας τους, Καρόλου Γ΄.

Ορισμένοι επισκέπτες της ιστοσελίδας περίμεναν για τρεις και επιπλέον ώρες προκειμένου να συνδεθούν και να παραγγείλουν τα δύο νέα νομίσματα, το ένα ονομαστικής αξίας 50 πενών και το άλλο 5 στερλινών. Τη Δευτέρα, το Νομισματοκοπείο έβγαλε στην αγορά αναμνηστικό νόμισμα για τον θάνατο της Ελισάβετ. «Αναμένουμε τα νέα νομίσματα με τη μορφή του Καρόλου να αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους στα πορτοφόλια μας μέσα στον Δεκέμβριο», είπε στέλεχος του οργανισμού.

Η μορφή του νέου μονάρχη, που έχει εγκριθεί από τον ίδιο, φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Μάρτιν Τζένινγκς. Οπως επιτάσσει η βασιλική παράδοση, η μορφή της Ελισάβετ θα είναι στραμμένη προς τα δεξιά, ενώ αυτή του Καρόλου θα κοιτάζει προς τα αριστερά. Ο Κρις Μπάρκερ, ιστορικός του Βασιλικού Νομισματοκοπείου, εξηγεί: «Ο Κάρολος ακολουθεί την παράδοση του οίκου των Ουίνδσορ, που θέλει τον μονάρχη να κοιτάζει προς την αντίθετη κατεύθυνση από τον προκάτοχό του».

Η λατινική επιγραφή που περικλείει τη μορφή του βασιλιά σημαίνει «Βασιλιάς Κάρολος Γ΄, με τη βοήθεια του Θεού, προστάτης της Πίστης». Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο, στο Λάντρινσαντ της Ουαλλίας, έχει αναλάβει από τον 12ο αιώνα και τη βασιλεία του Αλφρέδου του Μεγάλου την κοπή νομισμάτων με τις μορφές της βασιλικής οικογένειας. «Παρότι η τεχνολογία έχει προοδεύσει εντυπωσιακά, συνεχίζουμε να τιμούμε τη βρετανική μεταλλουργική παράδοση. Η ομάδα μας, αποτελούμενη από μεταλλουργούς, σχεδιαστές και χαράκτες, εγγυάται την πιστή αποτύπωση της μορφής του μονάρχη σε εκατομμύρια νομίσματα. Πρόκειται για μεγάλη τιμή», λέει η Αν Τζέσοπ, επικεφαλής του Νομισματοκοπείου.

Ο γλύπτης Μάρτιν Τζένινγκς, δημιουργός της βασιλικής φιγούρας στο νόμισμα, είναι γνωστός για τον ανδριάντα του συγγραφέα Τζορτζ Οργουελ, που κοσμεί το προαύλιο του ιστορικού αρχηγείου του BBC, στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας. Το πορτρέτο του Καρόλου από τον Τζένινγκς είναι το πρώτο του νέου βασιλιά μετά τον θάνατο της Ελισάβετ, ενώ το σχέδιο έλαβε την έγκριση του γνωστού για τις εικαστικές ευαισθησίες του νυν βασιλιά.

Για να προετοιμάσει το σχέδιο, ο Τζένινγκς μελέτησε όσο περισσότερες φωτογραφίες του μονάρχη μπόρεσε. «Είναι αναγκαίο να συλλέξει κανείς όσο περισσότερες φωτογραφίες του μοντέλου του. Για να παρουσιάσεις το προφίλ ενός ανθρώπου πρέπει να έχεις πλήρη αντίληψη κάθε γωνίας της κεφαλής του. Μόνο έτσι θα αποκτήσεις την ικανότητα να τον παρουσιάσεις ρεαλιστικά», λέει ο γλύπτης.

«Το αρχικό σχέδιο έγινε με γύψο σε ανάγλυφο και ήταν, βέβαια, σε πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από το νόμισμα, σχεδόν όσο ένα πιάτο φαγητού. Δουλεύω με το χέρι, χρησιμοποιώντας πολύ μικρά κομμάτια γύψου, για να δημιουργήσω το εκμαγείο. Μόλις ολοκληρωθεί ο γύψος, το αρχικό μου σχέδιο σμικρύνεται ψηφιακά προκειμένου να χωρέσει στην επιφάνεια νομίσματος», εξηγεί ο Τζένινγκς. Ο δημιουργός της μορφής του Καρόλου εκπαιδεύθηκε στα νιάτα του στην τέχνη της καλλιγραφίας και διαθέτει μακρά εμπειρία σμιλέματος επιγραφών σε σκληρά πετρώματα.

Ο Τζένινγκς λέει ότι η επιλογή γραμματοσειράς για την επιγραφή γύρω από τη μορφή του Καρόλου ήταν το πιο δύσκολο πρόβλημα που αντιμετώπισε, καθώς όφειλε να επιλέξει γράμματα που θα ταίριαζαν στο κύρος ενός βασιλιά και δεν θα επισκίαζαν την ευγένεια του προσώπου του συμπαθούς μονάρχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή