Γαλλία: Υποθέσεις #MeToo πλήττουν την αξιοπιστία της γαλλικής Αριστεράς

Γαλλία: Υποθέσεις #MeToo πλήττουν την αξιοπιστία της γαλλικής Αριστεράς

Η τρέχουσα κρίση, με τις #MeToo καταγγελίες, δοκιμάζει τη θέση του Μελανσόν ως de facto ηγέτη και την ενότητα της νέας αριστερής συμμαχίας στη Γαλλία, σε μια περίοδο όμως κατά την οποία εκείνη επιδιώκει να ενισχυθεί ως αντιπολιτευτικός πόλος ενάντια στον Μακρόν, σχολιάζουν οι FT.

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 32χρονος Αντριάν Κατνάνς, βουλευτής της ακροαριστερής παράταξης Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν, δεν ρίσκαρε απλώς την πολιτική του καριέρα όταν παραδέχτηκε ότι είχε χτυπήσει τη σύζυγό του κατά τη διάρκεια του χωρισμού τους. Πυροδότησε, επίσης, έναν γύρο εσωτερικών εντάσεων που – όπως σημειώνουν οι Financial Times – αποσταθεροποιεί και αποδυναμώνει την ευρύτερη συμμαχία των αριστερών δυνάμεων σε μια περίοδο όμως κατά την οποία εκείνη – έπειτα από τις απογοητευτικές για τον Εμανουέλ Μακρόν βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου – ετοιμαζόταν να υψώσει ανάστημα κοντράροντας την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν και τον πρόεδρο Μακρόν.

Ο 71χρονος Ζαν Λικ Μελανσόν, ηγέτης της παράταξης Ανυπότακτη Γαλλία, υπερασπίστηκε τον άλλοτε προστατευόμενό του, Αντριάν Κατνάνς, χαιρετίζοντας «την αξιοπρέπειά του και το θάρρος του». Νωρίτερα ωστόσο, η σύζυγος του Κατνάνς είχε υποβάλει καταγγελία εναντίον του 32χρονου βουλευτή στην αστυνομία.

Γαλλία: Υποθέσεις #MeToo πλήττουν την αξιοπιστία της γαλλικής Αριστεράς-1
Αντριάν Κατνάνς (Christophe Archambault , Pool via AP)

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα, μια άλλη εξέχουσα προσωπικότητα των Πρασίνων, η βουλευτής της παράταξης Σαντρίν Ρουσό, κατηγόρησε τον ηγέτη του οικολογικού κόμματος Ζιλιέν Μπαγιού ότι είχε κακοποιήσει ψυχολογικά πρώην σύντροφό του.

Γαλλία: Υποθέσεις #MeToo πλήττουν την αξιοπιστία της γαλλικής Αριστεράς-2
Ζιλιέν Μπαγιού (AP Photo/Thomas Padilla, File)

Ο Μπαγιού από την πλευρά του απορρίπτει τις κατηγορίες και υποβαθμίζει τις σχετικές καταγγελίες υποστηρίζοντας ότι όσα προηγήθηκαν ήταν απλώς ένας «κακός χωρισμός». Ο ίδιος ωστόσο παραιτήθηκε από την ηγεσία των Πρασίνων.

Ο Κατνάνς έχει επίσης παρουσιαστεί έτοιμος να αποχωρήσει από την πρώτη γραμμή της δημοσιότητας. Και οι δύο ωστόσο, Μπαγιού και Κατνάνς προτίθενται να διατηρήσουν τις βουλευτικές τους έδρες.   

Η Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ενωση (NUPES) – στην οποία συμμετέχουν η Ανυπότακτη Γαλλία, οι Σοσιαλιστές, οι Οικολόγοι, οι Κομμουνιστές κ.ά. – ξεχωρίζει μεν, εάν ιδωθεί συνολικά σαν «ένωση», ως το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο μπλοκ σήμερα στη γαλλική εθνοσυνέλευση.

Ωστόσο πλέον, αυτή η ομάδα χάνει την αξιοπιστία της στα μάτια των ψηφοφόρων καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με δικές της #MeToo καταγγελίες τις οποίες μάλιστα κατηγορείται πως δεν έχει διαχειριστεί κατά τρόπο ορθό, όπως σημειώνουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

Η δημοτικότητα του Μελανσόν υποχώρησε κατά οκτώ μονάδες τον περασμένο μήνα μεταξύ των υποστηρικτών της Nupes, πολλοί από τους οποίους είναι νέοι σε ηλικία, και κατά έξι μονάδες στον ευρύτερο πληθυσμό, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Odoxa.

Οι αντιδράσεις ήταν πλέον ακόμη πιο έντονες καθώς η γαλλική αριστερά είχε αναδείξει προεκλογικά την καταπολέμηση του σεξισμού στο πλαίσιο του πολιτικού της προγράμματος. Η Ανυπότακτη Γαλλία και οι Πράσινοι ήταν μάλιστα μεταξύ των πρώτων κομμάτων που προχώρησαν στη σύσταση εσωτερικών πειθαρχικών επιτροπών που δέχονταν και εξέταζαν καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά, όπως σημειώνουν οι FT.

«Ήλπιζα ότι ως κίνημα που υποστηρίζει τις φεμινιστικές αξίες, θα αντιδρούσαμε με τρόπο που να αντικατοπτρίζει αυτόν τον αγώνα», δηλώνει από την πλευρά της η 23χρονη φεμινίστρια Λου Τουσέν, που ήταν υποψήφια βουλευτής με την Ανυπότακτη Γαλλία στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Σύμφωνα με την Τουσέν, ήταν «ενοχλητικό» όταν είδε τον Μελανσόν να επαινεί κάποιον που είχε προηγουμένως παραδεχθεί ότι διέπραξε ενδοοικογενειακή βία.

Σημειώνεται ωστόσο ότι και άλλοι βουλευτές της Ανυπότακτης Γαλλίας όπως για παράδειγμα ο 36χρονος Μανουέλ Μπομπάρ υπερασπίστηκαν δημόσια τον Αντριάν Κατνάνς.

Η τρέχουσα κρίση δοκιμάζει την ενότητα της νέας αριστερής συμμαχίας και τη θέση του Μελανσόν ως de facto ηγέτη, σχολιάζουν οι FT.

Με πληροφορίες από Financial Times

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή