Ευρωπαίες στο πλευρό των γυναικών του Ιράν

Ευρωπαίες στο πλευρό των γυναικών του Ιράν

Βιντεοσκοπήθηκαν να κόβουν την πλούσια κόμη τους, όπως κάνουν και οι Ιρανές αγωνίστριες, που διαμαρτύρονται για τον θάνατο της Μαχσά Αμίνι

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aλληλεγγύη και συμπαράσταση στις γυναίκες του Ιράν που μάχονται για την ελευθερία τους εξέφρασαν εμπράκτως 50 Γαλλίδες, οι οποίες βιντεοσκοπήθηκαν να κόβουν την πλούσια κόμη τους, όπως ακριβώς κάνουν και οι Ιρανές αγωνίστριες, που διαμαρτύρονται έτσι για τον θάνατο της Μαχσά Αμίνι στα χέρια της ιρανικής αστυνομίας ηθών.

Στις διάσημες Γαλλίδες συμπεριλαμβάνονται λαμπρά αστέρια της μεγάλης οθόνης, όπως η Ζιλιέτ Μπινός, η Μαριόν Κοτιγιάρ, η Ιζαμπέλ Ατζανί, η Ιζαμπέλ Ιπέρ, αλλά και η Βελγίδα τραγουδίστρια Ανζέλ. Επίσης, η Βρετανίδα τραγουδίστρια Τζέιν Μπίρκιν με την κόρη της, Σαρλότ Γκενσμπούρ, η Βρετανίδα ηθοποιός Σαρλότ Ράμπλινγκ (και οι δυο τους ζουν στη Γαλλία) και η Ζουλί Γκαγιέ, σύζυγος του πρώην Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ο συνδυασμός των ολιγόλεπτων βίντεο, που αναρτήθηκαν σε Instagram και Twitter, έχει ως ηχητική υπόκρουση την περσική εκδοχή του τραγουδιού των Ιταλών παρτιζάνων «Bella Ciao», ερμηνευμένη από τη νεαρή Ιρανή τραγουδίστρια Γκαντόμ. To τραγούδι δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, μέσα από τις κακουχίες των γυναικών που εργάζονταν νυχθημερόν στους ιταλικούς ορυζώνες. Μετέπειτα, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτέλεσε ύμνο των Ιταλών παρτιζάνων και είναι συνυφασμένο με τους αγώνες για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Στις διαδηλώσεις στο Ιράν, το βασικό σύνθημα που ακούγεται είναι «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία». Οι γυναίκες καίνε τα καλύμματα της κεφαλής (χιτζάμπ) και αντιμετωπίζουν τη βία της αστυνομίας και των αρχών ασφαλείας. Το ποτήρι της οργής γι’ αυτές ξεχείλισε στις 16 Σεπτεμβρίου, όταν η 22χρονη Μαχσά Αμίνι πέθανε μετά τη σύλληψή της από άνδρες της αστυνομίας ηθών, επειδή δεν φορούσε τη χιτζάμπ της έτσι όπως απαιτεί ο ισλαμικός νόμος.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Juliette Binoche (@juliettebinoche)

Το βίντεο στο Instagram ακολουθούσε το εξής μήνυμα: «Δεν μπορούμε παρά να καταγγείλουμε ξανά και ξανά αυτή την τρομερή καταπίεση. Οι νεκροί από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις είναι ήδη πολλές δεκάδες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά. Οι αθρόες συλλήψεις που λαμβάνουν καθημερινά χώρα απλώς αυξάνουν τους χιλιάδες κρατούμενους που βρίσκονται παράνομα στα κελιά των ιρανικών φυλακών και συχνά υποβάλλονται σε βασανιστήρια. Αποφασίσαμε να εισακούσουμε τη φωνή αγωνίας των γυναικών του Ιράν και να κόψουμε τα μαλλιά μας».

Tέλος, την εξάπλωση του αγώνα των γυναικών κατέγραψε βίντεο που αναρτήθηκε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ιρανές μαθήτριες λυκείου φαίνονται να ανεμίζουν τις χιτζάμπ τους στον αέρα και να ζητούν από εκπρόσωπο της πολιτοφυλακής Μπασίτζ να εγκαταλείψει το σχολικό συγκρότημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή