Νομπέλ Χημείας: Διασύνδεση μορίων… σαν Lego

Νομπέλ Χημείας: Διασύνδεση μορίων… σαν Lego

Νομπέλ Χημείας σε δύο Αμερικανούς και έναν Δανό επιστήμονα για την ανάπτυξη της «χημείας του κλικ».

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Στους Αμερικανούς Καρλ Μπάρι Σάρπλες και Κάρολιν Μπερτόζι, καθώς και στον Δανό Μόρτεν Πέτερ Μέλνταλ, απένειμε η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών το βραβείο Νομπέλ Χημείας για «την ανάπτυξη της “χημείας του κλικ” και της βιο-ορθογωνικής χημείας», δύο νέους τομείς της σύγχρονης χημικής έρευνας. Ο Σάρπλες, στα 81 του χρόνια, έγινε ένας από τους ελάχιστους επιστήμονες (μόλις ο πέμπτος) που τιμώνται για δεύτερη φορά με Νομπέλ – η πρώτη, το 2001, επίσης με Νομπέλ Χημείας, για την έρευνά του γύρω από την ασυμμετρική οργανική κατάλυση.

Νομπέλ Χημείας: Διασύνδεση μορίων… σαν Lego-1

Νομπέλ Χημείας σε δύο Αμερικανούς και έναν Δανό επιστήμονα για την ανάπτυξη της «χημείας του κλικ».

Η 55χρονη Αμερικανίδα Κάρολιν Μπερτόζι έλαβε το βραβείο για την εφεύρεση της βιο-ορθογωνικής χημείας, νέα κατηγορία χημικών αντιδράσεων οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να προκαλούνται στο εσωτερικό έμβιου οργανισμού, χωρίς ωστόσο να επηρεάζουν τις βασικές λειτουργίες και τη χημική του σύνθεση.

«Είμαι απολύτως έκπληκτη. Δυσκολεύομαι να αναπνεύσω», είπε η τιμηθείσα κατά την τηλεφωνική συνομιλία της με την επιτροπή απονομής. Η καθηγήτρια του Στάνφορντ Μπερτόζι γίνεται η όγδοη γυναίκα που βραβεύεται με Νομπέλ Χημείας. Η έρευνά της επέτρεψε στην επιστημονική κοινότητα να παρατηρήσει για πρώτη φορά λειτουργίες στον φλοιό των μορίων ζωντανών κυττάρων.

«Το φετινό βραβείο Χημείας αφορά σχετικά απλές διεργασίες, που κατέστησαν δυνατές χάρη σε απλές μεθόδους. Οι ερευνητές αυτοί μας έδειξαν πώς είναι εφικτή η δημιουργία αποτελεσματικών μορίων ακολουθώντας προφανή μεθοδολογία», είπε ο Ακβιστ, αναφερόμενος στη χημεία του κλικ και στη βιο-ορθογωνική χημεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή