Nτεμπούτο ΕΠΚ στην Πράγα εν μέσω πολέμου

Nτεμπούτο ΕΠΚ στην Πράγα εν μέσω πολέμου

Ο πρόεδρος Μακρόν οραματίζεται μια ισχυρή και ανεξάρτητη Ευρώπη

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ντεμπούτο του στην Πράγα πραγματοποίησε χθες το «πνευματικό τέκνο» του αεικίνητου Εμανουέλ Μακρόν, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, η νέα προσπάθεια του Γάλλου προέδρου να σφυρηλατήσει μια ισχυρή και ανεξάρτητη Ευρώπη. Ο νέος θεσμός περιλαμβάνει χώρες – επίδοξα μελλοντικά μέλη της Ε.Ε., όπως η Ουκρανία και η Μολδαβία, και φιλοδοξεί να ενισχύσει τη φωνή της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο Μακρόν εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει πολύ και είναι αποφασισμένος να διατηρήσει την ευρωπαϊκή συνοχή προκειμένου η ήπειρος να αντιμετωπίσει ενωμένη την ενεργειακή κρίση και να εξέλθει από αυτήν ανανεωμένη και έτοιμη να ανακτήσει τη στρατηγική αυτονομία της. Η ιδέα της ΕΠΚ είναι χαρακτηριστική του Μακρόν: τολμηρή, φιλόδοξη και ανατρεπτική, είναι σχεδιασμένη για την καινοτομία, παρότι ο στόχος και η εφαρμογή της παραμένουν ασαφείς.

Οι συμμετοχές του Ισραήλ, της Τουρκίας, της Ισλανδίας και της Αρμενίας προκαλούν εύλογα ερωτήματα για το «πού τελειώνει η Ευρώπη», όπως ανέφερε ο Τσέχος ΥΠΕΞ. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας, που συμμετείχε στη συνάντηση της Πράγας σε αναζήτηση επαφών στη «μετα-Brexit» εποχή, προσφέρθηκε, μάλιστα, να δεξιωθεί την επόμενη σύνοδο της ΕΠΚ στο Λονδίνο.

Προτεραιότητες

Οι συμμετοχές του Ισραήλ, της Τουρκίας, της Ισλανδίας και της Αρμενίας προκαλούν εύλογα ερωτήματα για το «πού τελειώνει η Ευρώπη», όπως ανέφερε ο Τσέχος ΥΠΕΞ.

Η πολιτική κοινότητα δίνει, επίσης, την ευκαιρία στην κυβέρνηση του Κιέβου να γίνει μέλος διεθνούς θεσμού ο οποίος δεν απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης, όπως το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. Ο ίδιος ο Μακρόν είχε, άλλωστε, προειδοποιήσει ότι οι απαρχαιωμένοι κανονισμοί της Ε.Ε. θα καθυστερούσαν την ένταξη της Ουκρανίας επί δεκαετίες.

Σημαντική προτεραιότητα του Μακρόν αποτελεί η σύναψη ενεργειακών συμφωνιών με ηγέτες πετρελαιοπαραγωγών κρατών που μετείχαν στη σύνοδο, όπως η Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν. Ο κίνδυνος, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, είναι ότι η Ευρώπη θα αναζητήσει βραχυπρόθεσμες και γεωστρατηγικά επιζήμιες ενεργειακές λύσεις, όπως η εισαγωγή δαπανηρού αμερικανικού φυσικού αερίου.

Μία από τις εμμονές του Μακρόν αφορά την αποκατάσταση του κύρους της Ευρώπης, που κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο της μοίρας της μέσα στον 21ο αιώνα. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί την ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικού σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία πρέπει να περάσει μέσα από την ενίσχυση της πυρηνικής ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών και της ενεργειακής υπευθυνότητας.

Αέναη αναζήτηση

Πώς θα αντιδράσει, άραγε, η νέα ευρωπαϊκή «κοινότητα» στις ιδέες του Μακρόν; Ο Γάλλος πρόεδρος έχει την τάση να παράγει περισσότερες ιδέες από όσες μπορεί να διαχειριστεί, στην αέναη αναζήτησή του για πνευματική και πολιτική ανανέωση. Η απουσία αυστηρών κανόνων στην ΕΠΚ θα δώσει, επίσης, την ευκαιρία σε χώρες που έμειναν στον προθάλαμο διεθνών οργανισμών και θεσμών για δεκαετίες να ανταλλάξουν σκέψεις με τις χώρες της Ε.Ε. για όλες τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργούσαν τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια σχετικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή