Πόσα και τι είδους πυρηνικά όπλα μάχης διαθέτει η Ρωσία

Πόσα και τι είδους πυρηνικά όπλα μάχης διαθέτει η Ρωσία

Τα «μικρά» πυρηνικά μπορούν να εκτοξευθούν από οχήματα και να προκαλέσουν καταστροφή όμοια με εκείνη της Χιροσίμας

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Καθώς ο ρωσικός στρατός υποχωρεί στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν οξύνει τη ρητορική του για χρήση πυρηνικών όπλων, απειλώντας τώρα με θερμοπυρηνικά πλήγματα για την προάσπιση ουκρανικών εδαφών που έχει προσαρτήσει η Ρωσία.

Εφόσον ο Πούτιν δεν μπλοφάρει, όπως ο ίδιος προειδοποίησε πρόσφατα τη Δύση, τι είδους πυρηνικά όπλα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και τι καταστροφές θα μπορούσαν αυτά να προκαλέσουν στην Ουκρανία και πέρα από αυτήν;

Απίθανο θεωρείται το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιούσε τα ισχυρότερα πυρηνικά όπλα της για να αντιμετωπίσει την ουκρανική αντίσταση στο πεδίο της μάχης, όπως εξηγούν ειδικοί στην εφημερίδα Washington Post. Η Μόσχα θα μπορούσε, όμως, να πυροδοτήσει μικρότερης ισχύος πυρηνικό όπλο εναντίον συγκεκριμένου στόχου. Ολοι συμφωνούν, όμως, ότι κάθε χρήση τέτοιων όπλων θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο ακριβής αριθμός πυρηνικών όπλων πεδίου μάχης (μικρής ισχύος) που διαθέτει η Ρωσία παραμένει καλά φυλαγμένο μυστικό. Οι ΗΠΑ έχουν αξιόπιστη εικόνα των βαλλιστικών διηπειρωτικών πυρηνικών όπλων της Ρωσίας χάρη στις συμφωνίες START. Σε ό,τι αφορά τα ρωσικά πυρηνικά πεδίου μάχης, όμως, οι εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών θέλουν τη Μόσχα να ελέγχει περίπου 2.000 τέτοια όπλα, ικανά να εκτοξευθούν από οχήματα εδάφους, πλοία και υποβρύχια.

Η ισχύς αυτών των βομβών είναι της τάξης των 15 με 50 κιλοτόνων, πιο καταστροφική από την ατομική βόμβα της Χιροσίμας, η ισχύς της οποίας ήταν 15 κιλοτόνοι. Οι σύγχρονοι βαλλιστικοί διηπειρωτικοί πύραυλοι έχουν ισχύ που μπορεί να φθάσει τους 800 κιλοτόνους ή και τον έναν μεγατόνο. Το 1961 η ΕΣΣΔ προχώρησε σε υπόγεια δοκιμή πυρηνικής βόμβας 50 μεγατόνων, που έλαβε το παρωνύμιο «Βόμβα Τσάρος».

Η Ρωσία διαθέτει ευρεία ποικιλία πυρηνικών πεδίου μάχης. Οι αμερικανικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέχουν περίπου 500 πυρηνικές βόμβες για εκτόξευση από βομβαρδιστικά αεροσκάφη, όπως αυτά που επιχειρούν σήμερα στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία. Οι ειδικοί πιστεύουν, όμως, ότι η πιθανότερη «υποψήφια» πυρηνική βόμβα για χρήση στην Ουκρανία θα εκτοξευθεί από το αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα Ισκαντέρ 9K720, γνωστό στο ΝΑΤΟ ως SS-26.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες γνωρίζουν ότι η Ρωσία διαθέτει μόνο 100 τέτοια συστήματα εκτόξευσης. «Οι Ρώσοι θα στραφούν σε αυτό γιατί είναι το πιο αξιόπιστο. Οι πύραυλοί του, με βεληνεκές 500 χλμ., δεν καταρρίπτονται εύκολα και το ηλεκτρονικό του σύστημα είναι δοκιμασμένο», λέει στέλεχος της αμερικανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας. Πλήγμα από τέτοιο πύραυλο θα προκαλούσε ολοκληρωτική καταστροφή σε ακτίνα 5 χλμ.

«Αν καταφύγετε στο υπόγειο και μείνετε εκεί χωρίς κλιματισμό ή εξαερισμό για τρεις με τέσσερις ημέρες, η ραδιενέργεια θα έχει υποχωρήσει και θα μπορείτε τουλάχιστον να βγείτε έξω. Θα πρέπει, ωστόσο, να βεβαιωθείτε ότι τα αποθέματα νερού και τροφίμων δεν έχουν μολυνθεί», λέει Αμερικανός ειδικός.

Η χρήση πυρηνικού όπλου πεδίου μάχης από τη Ρωσία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα όπλα αυτά είναι αποθηκευμένα σε λίγες τοποθεσίες, με τη μεταφορά τους να απαιτεί ημέρες. Την ίδια ώρα, η μετακίνησή τους δεν θα περάσει απαρατήρητη από τους δυτικούς δορυφόρους. Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση παρατηρώντας τις κινήσεις ειδικών ρωσικών μονάδων ραδιολογικού πολέμου, καθώς και ενδεχόμενη επιστράτευση μονάδων «στρατηγικών δυνάμεων» που δεν έχουν δραστηριοποιηθεί στο ουκρανικό μέτωπο.

Την περασμένη εβδομάδα, αναφορές για θωρακισμένα σιδηροδρομικά βαγόνια που κινούνταν μέσω της κεντρικής Ρωσίας προς τα σύνορα με την Ουκρανία προκάλεσαν ανησυχία στο αμερικανικό επιτελείο, με κάποιους να πιστεύουν ότι θα γίνονταν μάρτυρες των πρώτων στιγμών πυρηνικού πολέμου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT