ΗΠΑ: Μπλοκάρουν τις εξαγωγές ημιαγωγών στην Κίνα

ΗΠΑ: Μπλοκάρουν τις εξαγωγές ημιαγωγών στην Κίνα

Η κόντρα Ηνωμένων Πολιτειών – Κίνας μεταφέρεται πλέον ολοένα πιο έντονα στον χώρο της τεχνολογίας.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή σαρωτικών περιορισμών στην πώληση ημιαγωγών (τσιπ) και εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών στην Κίνα.

Τα νέα όρια στην πώληση ημιαγωγών και εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών έχουν ως στόχο να επιβραδύνουν τα κινεζικά στρατιωτικά προγράμματα στο πλαίσιο των οποίων το Πεκίνο κάνει χρήση υπερυπολογιστών.

Η κόντρα Ηνωμένων Πολιτειών – Κίνας μεταφέρεται πλέον κατά τρόπο ολοένα πιο έντονο στον χώρο της τεχνολογίας, σχολιάζουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Το πακέτο των περιορισμών, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, έχει σχεδιαστεί με στόχο να επιβραδύνει την πρόοδο κινεζικών στρατιωτικών προγραμμάτων τα οποία χρησιμοποιούν υπερυπολογιστές για να μοντελοποιούν πυρηνικές δοκιμές, να αναπτύσσουν τεχνολογίες καθοδήγησης υπερηχητικών όπλων, να διαμορφώνουν προηγμένα δίκτυα παρακολούθησης, να αναπτύσσουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης κ.ά.

Δεν θα επιτρέπεται πλέον στις αμερικανικές εταιρείες να στέλνουν προηγμένα τσιπ στην Κίνα εκτός και εάν έχουν ειδική άδεια. Ορισμένες αποστολές σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν εντός των κινεζικών συνόρων από εταιρείες των ΗΠΑ ή συμμαχικές χώρες θα αξιολογούνται κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, απαγορεύεται επίσης σε εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ να πωλούν χωρίς ειδική άδεια στην Κίνα εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ημιαγωγών.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως προωθούνται και περιορισμοί αναφορικά με τους ημιαγωγούς που θα μπορούν να πωλούν στην Κίνα μη-αμερικανικές εταιρείες εάν αυτές οι μη-αμερικανικές εταιρείες χρησιμοποιούν αμερικανικής προέλευσης software και/ή hardware για την κατασκευή αυτών των τσιπ.  

«Οι ενέργειές μας θα προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ενώ θα στείλουν επίσης ένα σαφές μήνυμα ότι η τεχνολογική ηγεσία των ΗΠΑ έχει να κάνει με αξίες καθώς και με την καινοτομία», δηλώνει η Thea D. Rozman Kendler, ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Με πληροφορίες από New York Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή