Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης με φόντο τον πόλεμο

Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης με φόντο τον πόλεμο

Τον έγκλειστο ακτιβιστή υπέρ της δημοκρατίας στη Λευκορωσία, Αλες Μπιαλιάτσκι, τη ρωσική ανθρωπιστική οργάνωση Memorial και το ουκρανικό Κέντρο για τα Πολιτικά Δικαιώματα βράβευσε η νορβηγική επιτροπή με το Νομπέλ Ειρήνης

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΣΛΟ. Τον έγκλειστο ακτιβιστή υπέρ της δημοκρατίας στη Λευκορωσία, Αλες Μπιαλιάτσκι, τη ρωσική ανθρωπιστική οργάνωση Memorial και το ουκρανικό Κέντρο για τα Πολιτικά Δικαιώματα βράβευσε η νορβηγική επιτροπή με το Νομπέλ Ειρήνης, σηματοδοτώντας την πρόθεσή της να τιμήσει όσους αγωνίζονται για την «ειρηνική συνύπαρξη». «Οι βραβευθέντες εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών στις χώρες τους. Προώθησαν εδώ και χρόνια το δικαίωμα άσκησης κριτικής στην εξουσία και της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών», επισήμανε η επικεφαλής της νορβηγικής Ακαδημίας Νομπέλ, Μπέριτ Ράις-Ανερσεν.

Η επιτροπή κάλεσε τη Λευκορωσία να αποφυλακίσει άμεσα τον Μπιαλιάτσκι, προκειμένου ο βετεράνος ακτιβιστής να παραστεί στην τελετή βράβευσής του στις 10 Δεκεμβρίου στο δημαρχείο του Οσλο, όπου ο κάθε νικητής θα λάβει επιταγή για τα 10 εκατ. σουηδικές κορώνες (περίπου 1 εκατ. ευρώ) του βραβείου.

Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης με φόντο τον πόλεμο-1

Η οργάνωση Memorial ιδρύθηκε από τον Σοβιετικό νομπελίστα και αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάροφ, με αρχική αποστολή την καταγραφή των εγκλημάτων του σταλινισμού και τη διατήρηση της μνήμης και των βιωμάτων εκατομμυρίων Σοβιετικών, θυμάτων των στρατοπέδων εργασίας, γκουλάγκ. Το έργο της οργάνωσης για τις σύγχρονες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων την έφερε, όμως, αντιμέτωπη με την οργή των Αρχών, που διέταξαν τη διάλυσή της.

Το ουκρανικό Κέντρο για τα Πολιτικά Δικαιώματα ιδρύθηκε το 2007, με στόχο την εκπαίδευση στελεχών στην αποτελεσματική πολιτική οργάνωση και την αξιοποίηση του διεθνούς δικαίου για την καταπολέμηση αδικιών. Το Κέντρο εργάζεται σήμερα με στόχο τη συλλογή επιβαρυντικών στοιχείων για την παραπομπή Ρώσων στρατιωτικών για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT