Οταν ένας Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται σε δείπνο που παραθέτει κάποιος μεγαλόσχημος υποστηρικτής του κόμματός του με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων ενόψει εκλογών, η ατμόσφαιρα είναι κατά κανόνα χαλαρή και οι χιουμοριστικές ατάκες μεταξύ τυρού και αχλαδίου στην ημερήσια διάταξη. Με τέτοιου είδους προσλαμβάνουσες παραστάσεις, όσοι προσήλθαν στην κατοικία του Τζέιμς Μέρντοχ, γιου του μεγιστάνα των μίντια Ρούπερτ Μέρντοχ (αλλά πολύ διαφορετικής ιδεολογικής κατεύθυνσης από τον πατέρα του), μάλλον θα υπέστησαν ψυχρολουσία όταν άκουσαν τον Τζο Μπάιντεν να τους εκμυστηρεύεται ότι ανησυχεί σοβαρά για το ενδεχόμενο πυρηνικής Αποκάλυψης.
Η συνάντηση έγινε στη Νέα Υόρκη για την ενίσχυση της εκστρατείας των Δημοκρατικών υποψήφιων γερουσιαστών ενόψει των κρίσιμων εκλογών του Νοεμβρίου. «Για πρώτη φορά από την κρίση των πυραύλων στην Κούβα (το 1962), αντιμετωπίζουμε την πραγματική απειλή να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, αν οι εξελίξεις συνεχίσουν τη σημερινή τους τροχιά», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στις απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν με φόντο τις αποτυχίες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Απαντώντας στα σενάρια για χρήση, από την πλευρά της Ρωσίας, μικρών πυρηνικών όπλων τοπικής εμβέλειας, είχε ένα σαφές, όσο και ανατριχιαστικό μήνυμα για τη Ρωσία: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί με άνεση ένα τέτοιο πυρηνικό όπλο χωρίς να οδηγήσει σε “Αρμαγεδδώνα”».
Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος φάνηκε να αναγνωρίζει την ανάγκη κάποιας διεξόδου προς εκτόνωση της επικίνδυνης κατάστασης. «Προσπαθώ να καταλάβω πώς σκέφτεται ο Πούτιν μια έξοδο κινδύνου», δήλωσε. Προηγουμένως, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν σκέφτεται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο στο περιθώριο της προσεχούς συνόδου κορυφής της ομάδας G20, στην Ινδονησία, άφησε το ενδεχόμενο ανοιχτό, δηλώνοντας «μένει να το δούμε». Αλλά και ο Αντονι Μπλίνκεν προσπάθησε να ρίξει τις επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις από το Περού, όπου βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη. «Αυτή η κρίση τελικά θα επιλυθεί διπλωματικά. Αν και όταν η Ρωσία δείξει ότι ενδιαφέρεται σοβαρά για κάτι τέτοιο, θα είμαστε εδώ και θα είμαστε έτοιμοι», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Με τις ευλογίες του Πατριάρχη Κυρίλλου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν γιόρτασε χθες τα εβδομηκοστά του γενέθλια.
Σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της Μόσχας προκάλεσε η τοποθέτηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε αυστραλιανό ινστιτούτο, όπου ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε «προληπτικά πλήγματα» του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε τη δήλωση Ζελένσκι «έκκληση για έναν ακόμη παγκόσμιο πόλεμο», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι με την τοποθέτησή του αυτή ο Ουκρανός πρόεδρος απέδειξε μόνος του γιατί ήταν αναγκαία η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας. Εκ των υστέρων, ο εκπρόσωπος Τύπου της ουκρανικής προεδρίας Σέρχι Νικιφόροφ υποστήριξε ότι ο Ζελένσκι αναφερόταν στην προ της εισβολής περίοδο και είχε κατά νου πλήγματα στη ρωσική οικονομία μέσω κυρώσεων και όχι στρατιωτική δράση.
Υπό άλλες συνθήκες, η χθεσινή ημέρα θα ήταν γιορτινή για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έκλεισε τα 70 του χρόνια, αλλά οι εξελίξεις στην Ουκρανία δεν δημιουργούσαν ατμόσφαιρα πρόσφορη για εορτασμούς. Ο Πατριάρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλος προέτρεψε το ποίμνιό του να αφιερώσει δύο ημέρες προσευχής υπέρ της υγείας και μακροημέρευσης του προέδρου και πρόσθεσε: «Ο Θεός σάς τοποθέτησε στην εξουσία για τη μεταμόρφωση της εικόνας της Ρωσίας, την ενίσχυση της κυριαρχίας και των αμυντικών ικανοτήτων της». Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ χαρακτήρισε τον Πούτιν «μια από τις πιο διακεκριμένες προσωπικότητες της εποχής μας, τον υπ’ αριθμόν ένα πατριώτη στον κόσμο».
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ηγέτη για τις διμερείς σχέσεις και το Ουκρανικό είχε ο Ταγίπ Ερντογάν. Οπως ανακοινώθηκε από την Αγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε στον Πούτιν ότι η χώρα του είναι έτοιμη να κάνει το παν ώστε να επιλυθεί η ουκρανική κρίση με τρόπο που θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών. Στο πεδίο της μάχης, η Ρωσία εξαπέλυσε νέους βομβαρδισμούς στη Ζαπορίζια, όπου οι νεκροί από τα προχθεσινά πλήγματα ανέβηκαν σε 11 και οι τραυματίες σε 31. Για πρώτη φορά μάλιστα φέρεται ότι χρησιμοποίησε ιρανικά drones-καμικάζι, τα οποία είναι φθηνότερα και λιγότερο σύνθετα σε σχέση με τα κανονικά, αλλά εξίσου αποτελεσματικά. Η ουκρανική πλευρά πάντως ανακοίνωσε ότι κατέρριψε είκοσι από αυτά. Την ανακατάληψη νέων εποικισμών στην επαρχία της Χερσώνας ανακοίνωσε ο Ζελένσκι, ενώ ο ρωσικός στρατός ανέφερε ότι κατέλαβε τρία χωριά γύρω από το Μπαχμούτ, στην επαρχία Ντονέτσκ. Τέλος, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για μια νέα αποπομπή ανώτατου διοικητή στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει και τα σοβαρότερα προβλήματα. Εξαιρετικά χαμηλό είναι το ηθικό και στους κόλπους της μισθοφορικής ομάδας Wagner, σύμφωνα με το CNN.