Μαρζάν Σατραπί για Ιράν: «Οι σημερινοί διαδηλωτές, εμπνέουν»

Μαρζάν Σατραπί για Ιράν: «Οι σημερινοί διαδηλωτές, εμπνέουν»

Η Ιρανή δημιουργός του δημοφιλούς βιβλίου αλλά και σκηνοθέτις της ταινίας «Περσέπολις» μίλησε πρόσφατα για τις διαφορές της ιρανικής επανάστασης του 1979 με αυτό που συμβαίνει στους δρόμους της χώρας σήμερα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημιουργός του δημοφιλούς βιβλίου «Περσέπολις» («Persepolis») Μαρζάν Σατραπί δήλωσε ότι οι σημερινοί διαδηλωτές είναι «όμορφοι και γεμάτοι έμπνευση». 

Η Ιρανή συγγραφέας, σκιτσογράφος και σκηνοθέτις που αποτύπωσε στο βιβλίο – και αργότερα και σε ταινία που προτάθηκε για Όσκαρ – την παιδική ηλικία ενός κοριτσιού κατά τη διάρκεια και μετά την ιρανική επανάσταση του 1979, μίλησε πρόσφατα στη βρετανική εφημερίδα The Guardian λέγοντας ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. «Ό,τι έζησα, τα ζει τώρα η νεολαία. Ελπίζω αυτή η κατάσταση να προχωρήσει σε κάτι όμορφο που ονομάζεται ελευθερία και δημοκρατία». 

Και συμπληρώνει: «Και η τεράστια διαφορά με την εποχή μου είναι ότι τα αγόρια δεν στήριζαν τα κορίτσια. Η ομορφιά σήμερα είναι ότι βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. Οπότε αυτό είναι που μου δίνει ελπίδα καθώς και θλίψη εξαιτίας της βίας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο και συναρπαστικό από το κουράγιο τους». 

Μεταξύ άλλων είπε ότι ως αποτέλεσμα της δημιουργίας του «Περσέπολις», δεν μπορούσε να επιστρέψει στη χώρα όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. «Δεν έχω επιστρέψει στο Ιράν, 22 χρόνια τώρα. Είναι μεγάλο το αντίτιμο. Αλλά το να ρισκάρεις τη ζωή σου στους δρόμους είναι ακόμα μεγαλύτερη θυσία». 

Αυτό το μήνα, το πρωτότυπο σκίτσο από το βιβλίο Persepolis θα πωληθεί σε διαδικτυακή δημοπρασία από τον Οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο ώστε να χρηματοδοτηθεί το επόμενο πρότζεκτ της Σατραπί. Πιο συγκεκριμένα, θα πωληθούν 44 φύλλα χαρτιού αξίας που εκτιμάται να φτάσει τις 4.000 – 6.000 λίρες. 

Περσέπολις: Φαινόμενο που εγκαινίασε ένα ξεχωριστό λογοτεχνικό είδος

Το βιβλίο του Περσέπολις κυκλοφόρησε το 2000, έγινε αμέσως διεθνές μπεστ σέλερ και θεωρείται ως αριστούργημα της σύγχρονης λογοτεχνίας. Εστιάζει στα γεγονότα της παιδικής ηλικίας της Σατραπί, έχει ιστορικό – πολιτικό χαρακτήρα και στοιχεία μαύρης κωμωδίας. Το 2019, συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα. 

Ο ειδικός της σύγχρονης τέχνης και τέχνης της Μέσης Ανατολής Ασκάν Μπαγκεστάνι, είπε: «Το “Περσέπολις” είναι ένα αδιαμφισβήτητο αριστούργημα, ένα φαινόμενο που ξεπέρασε τα σύνορα και καθιέρωσε τα κόμικς ως ένα ξεχωριστό λογοτεχνικό είδος». 

«Καθεμία από αυτές τις σελίδες είναι ένα αφιέρωμα στην ιστορία του Ιράν, αλλά επίσης και σε κάθε παιδί που μεγάλωσε σε εποχή συγκρούσεων. Δεν μπορώ να σκεφτώ ένα περισσότερο σχετικό έργο εν μέσω μιας τόσο δύσκολης στιγμής όπως αυτή του Ιράν». 

Η Σατραπί τόνισε ότι η επιτυχία του βιβλίου ήταν μεγάλη έκπληξη για εκείνη. «Πίστευα ότι κανείς δεν θα το εκδόσει. Ότι θα έβγαζα 10 αντίτυπα για τους φίλους μου. Όταν εκδόθηκε, είπα: εντάξει, ίσως να το αγοράσουν 300 άνθρωποι. Αλλά ξαφνικά, έγινε μια παγκόσμια επιτυχία». 

Η συγγραφέας δεν αποκάλυψε ακόμα το επόμενό της εγχείρημα καθώς όπως είπε «βρίσκεται σε εξέλιξη». 

Με πληροφορίες από τον The Guardian 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή