Ιράν: Κυρώσεις ζητεί η Γερμανία

Ιράν: Κυρώσεις ζητεί η Γερμανία

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν, με αφορμή τον θάνατο 22χρονης στα χέρια της αστυνομίας ηθών, συνεχίζονται για τέταρτη εβδομάδα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν πρότεινε χθες στην Ε.Ε. η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, ζητώντας την απαγόρευση εισόδου στην Ευρώπη στελεχών του ιρανικού καθεστώτος και το «πάγωμα» κεφαλαίων για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που συνεχίζονται για τέταρτη εβδομάδα.

Αφορμή για την αναταραχή στάθηκε ο θάνατος της 22χρονης Μάχσα Αμίνι, κουρδικής καταγωγής, η οποία πέθανε ενώ κρατείτο από την επίφοβη αστυνομία ηθών του θεοκρατικού καθεστώτος. Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν στο περιθώριο της κηδείας της Αμίνι στις 17 Σεπτεμβρίου, για να συνεχιστούν χωρίς διακοπή. Η Αμίνι είχε τεθεί υπό κράτηση επειδή δεν φορούσε «σωστά» την ισλαμική μαντίλα-χιτζάμπ.

«Αυτοί που ξυλοκοπούν γυναίκες και κορίτσια στον δρόμο, απάγουν ανθρώπους που ζητούν μόνο να ζουν ελεύθεροι, συλλαμβάνουν αναίτια και καταδικάζουν σε θάνατο, βρίσκονται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας», είπε η κ. Μπέρμποκ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild. «Θα διασφαλίσουμε ότι η Ε.Ε. θα επιβάλει απαγόρευση εισόδου στους υπευθύνους και θα “παγώσουμε” τα κεφάλαιά τους στην Ευρώπη. Θέλουμε να πούμε στον λαό του Ιράν: Στεκόμαστε στο πλευρό σας», κατέληξε η υπουργός. Η Γερμανία, από κοινού με τη Γαλλία, είναι μεταξύ των κρατών τα οποία υπέγραψαν συμφωνία το 2015 με την Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, συμφωνία την οποία η Δύση φιλοδοξεί να αναβιώσει. Την ίδια στιγμή, η Βρετανία ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων εναντίον του συνόλου των ανδρών και γυναικών της αστυνομίας ηθών του Ιράν, καθώς και του επικεφαλής της και του αρχηγού της μονάδας της Τεχεράνης, υπεύθυνου για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων για τον θάνατο της 22χρονης στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι δυνάμεις της αστυνομίας κάνουν χρήση πραγματικών πυρών για την πάταξη των διαδηλώσεων, ενώ οι σοροί των θυμάτων ενταφιάζονται από τις αρχές χωρίς να ειδοποιηθούν οι οικογένειες. Η αστυνομία χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά την περασμένη εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο Σαρίφ της ιρανικής πρωτεύουσας εναντίον φοιτητών που βρίσκονταν αποκλεισμένοι από τις αστυνομικές δυνάμεις στο προαύλιο.

Αλληλέγγυα η Βρετανία

«Η Βρετανία στέκεται αλληλέγγυα στον ιρανικό λαό, ο οποίος γενναία απαιτεί να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματά του. Οι κυρώσεις αυτές θα στείλουν σαφές μήνυμα στις ιρανικές αρχές ότι θα αναζητήσουμε ευθύνες για την καταστολή», είπε χθες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

Η Βρετανία απαγόρευσε έτσι την είσοδο στη χώρα του επικεφαλής του σώματος πολιτοφυλακής των «Μπασίζ», που αναλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη διάλυση διαδηλώσεων, Γκολαμρεζά Σολεϊμανί, του διοικητή των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων «Νάτζα», Χασάν Καραμί και της πρώην κυβερνήτη της επαρχίας Σαχρ ε Κοντς, Λέιλα Βασεγκί.

Σημαντική απειλή για το καθεστώς αποτελεί η στροφή σημαντικής μερίδας της κοινής γνώμης υπέρ των διαδηλωτών. Την Κυριακή, το μεγάλο παζάρι της Τεχεράνης κήρυξε πρωτοφανή απεργία με αίτημα τη λήξη της καταστολής. Το Σάββατο, φοιτητές του Πανεπιστημίου Ζάχρα της πρωτεύουσας φώναξαν συνθήματα εναντίον του Ιρανού προέδρου, ο οποίος επισκεπτόταν εκείνη την ώρα τον χώρο.

Χθες το πρωί, περισσότεροι από 1.000 εργάτες των πετροχημικών εργοστασίων του Μπουσχέρ και της Νταμαβάντ κήρυξαν απεργία, φωνάζοντας «θάνατο στον δικτάτορα». Οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας ήταν εντονότερες αυτό το Σαββατοκύριακο στις κουρδικές περιοχές, από όπου προερχόταν η 22χρονη. Κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν χθες τα ονόματα 24 στελεχών των αρχών ασφαλείας που σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις, ενώ ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών παραμένει άγνωστος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή