Γερμανία: Νίκη του SPD στην Κάτω Σαξονία

Γερμανία: Νίκη του SPD στην Κάτω Σαξονία

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΝΟΒΕΡΟ. Τις κρίσιμες εκλογές στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας κέρδισε χθες το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), αν και η κακή εμφάνιση των Φιλελεύθερων Δημοκρατών απειλεί να αποσταθεροποιήσει την εύθραυστη κυβερνητική συμμαχία στην ομοσπονδιακή Βουλή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κάλπης, το SPD του πρωθυπουργού Στέφαν Βάιλ εξασφαλίζει 33,4% των ψήφων, το κεντροδεξιό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) 28,1% –το χειρότερο ποσοστό στα τελευταία 60 έτη–, οι Πράσινοι 14,5% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) 4,7%. Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ενίσχυσε τη δημοτικότητά της εξασφαλίζοντας 10,9%, διπλασιάζοντας το ποσοστό του 2017.

Το αποτέλεσμα των εκλογών προκάλεσε ανακούφιση στο SPD, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι αποτελεί άτυπη ψήφο εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης από τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς. Η αποτυχία του FDP να εισέλθει στην τοπική Βουλή του Αννόβερου αποδόθηκε από στελέχη του κόμματος στην εντύπωση που έχει επικρατήσει μεταξύ των Γερμανών ότι το κόμμα αποτελεί ανίσχυρη προέκταση μιας αριστερής κυβέρνησης.

«Το κόμμα μου συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με τον συνασπισμό αυτό. Μία συμμαχία δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν δύο από τους εταίρους εκθέτουν ιδέες για το πώς θα δαπανούν ολοένα και περισσότερα κεφάλαια και ο τρίτος αναγκάζεται να επινοήσει πώς θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά τα σχέδια», σχολίασε ο γενικός γραμματέας του FDP, Μπιτζάν Τζιρ-Σαράι.

Το SPD κυβερνά στην Κάτω Σαξονία σε «μεγάλο συνασπισμό» με τους Χριστιανοδημοκράτες, αλλά όλα δείχνουν ότι το κόμμα του Βάιλ θα επιλέξει ως νέο του εταίρο τους Πρασίνους, αναβιώνοντας τη συμμαχία Πρασίνων και SPD, η οποία κυβέρνησε το κρατίδιο την τετραετία 2013-2017. «Αν μου δοθεί η ευκαιρία, θα ήθελα να σχηματίσω “κοκκινοπράσινη” κυβέρνηση», τόνισε ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Βάιλ.

Οι εκλογές αποτελούν άτυπη ψήφο εμπιστοσύνης στον καγκελάριο Σολτς για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ο ίδιος απέδωσε την επιτυχία του SPD στην επείγουσα οικονομική βοήθεια που χορήγησε η κυβέρνηση σε όσους δυσκολεύονταν να καλύψουν το ενεργειακό κόστος των κατοικιών τους. Ο Βάιλ ξεχώρισε στην ομιλία του το πρόγραμμα «φρένο στην τιμή του αερίου», κόστους 200 δισ. ευρώ, το οποίο παρουσίασε στα τέλη του προηγούμενου μήνα ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

Η καλή εμφάνιση του SPD στην Κάτω Σαξονία οφείλεται, όμως, εν πολλοίς και στη δημοτικότητα του ίδιου του Βάιλ. Οι εκλογές της Κυριακής σηματοδότησαν την τρίτη κατά σειρά νίκη των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι κυβερνούν στο Αννόβερο από το 2013. Σημαντική ενίσχυση σημείωσαν στην κάλπη και οι Πράσινοι, το ποσοστό των οποίων αυξήθηκε κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2017.

Ενισχυμένη η AfD

Αύξηση κατέγραψε και το ποσοστό της ακροδεξιάς AfD, φθάνοντας το 10,9%. Το κόμμα εκμεταλλεύθηκε την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για την κατακόρυφη αύξηση των τιμών ενέργειας για τα νοικοκυριά και για το διψήφιο ποσοστό του πληθωρισμού. Ο επικεφαλής της AfD στην Κάτω Σαξονία, Τίνο Τσουπάλα, απέδωσε την ισχυρή εμφάνιση του κόμματός του στην ξεκάθαρα αρνητικά στάση του απέναντι σε κάθε συζήτηση για κυρώσεις εναντίον της Μόσχας και στην ολόθερμη στήριξή του στην έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ο πληθωρισμός ενισχύεται από τον οικονομικό πόλεμο, τον οποίο έχει εξαπολύσει η Γερμανία κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ο πόλεμος αυτός επηρεάζει, όμως, κυρίως τον πληθυσμό της Γερμανίας», επισήμανε ο ηγέτης της AfD στο κρατίδιο της ΒΔ Γερμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή