Ουκρανία: Τα «γεράκια» του Κρεμλίνου ζητούν νέες καταστροφικές επιθέσεις

Ουκρανία: Τα «γεράκια» του Κρεμλίνου ζητούν νέες καταστροφικές επιθέσεις

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων κατά της Ουκρανίας έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από Ρώσους αξιωματούχους, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες άσκησαν έντονη κριτική για τις αποτυχίες του ρωσικού στρατού στο πεδίο της μάχης.

Ρώσοι εθνικιστές και πολεμικοί ανταποκριτές κρατικών μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για «την κατάλληλη και πολυαναμενόμενη» απάντηση στην επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας. Πολλοί από αυτούς υποστήριξαν ότι η Μόσχα πρέπει να διατηρήσει την ένταση των επιθέσεων της Δευτέρας προκειμένου να κερδίσει τον πόλεμο τώρα.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν γινόταν όμηρος των απόψεων των συμμάχων του για το πώς θα έπρεπε να εξελιχθεί η επίθεση στην Ουκρανία.

«Ο φόβος της ήττας είναι τόσο δυνατός, ειδικά για όσους έχουν πλέον βυθιστεί πλήρως σε αυτό το στρατιωτικό εγχείρημα, που η αναποφασιστικότητα του Πούτιν, με τη λογική του «δεν έχουμε ξεκινήσει τίποτα ακόμα» και «οι συγκρατημένες τακτικές απέδωσαν» έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα», ανέφερε η Τατιάνα Στανόβαγια από το thinktank R.Politik.

Εδώ και πολύ καιρό, οι υποστηρικτές του Πούτιν ζητούν αποφασιστικές κινήσεις στο πεδίο της μάχης. Μετά τις εκρήξεις στη γέφυρα της Κριμαίας, ένα σύμβολο της ρωσικής ισχύος, οι πιέσεις έγιναν πιο έντονες.

«Και;», έγραψε στo Twitter αναφορικά με την απάντηση της Μόσχας στην επίθεση στη γέφυρα, η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, επικεφαλής του κρατικού δικτύου RΤ.

«Αυτή είναι μια από εκείνες τις περιπτώσεις που η χώρα χρειάζεται να δείξει ότι μπορεί να αντεπιτεθεί», τόνισε ο Αλεξάντερ Κοτς, πολεμικός ανταποκριτής της Komsomolskaya Pravda, ταμπλόιντ υπέρ του Κρεμλίνου.

Ο υψηλόβαθμος Ρώσος βουλευτής Σεργκέι Μιρόνοφ, έγραψε στο Twitter το Σάββατο ότι η Μόσχα θα πρέπει να αγνοήσει την άποψη της Δύσης σχετικά με την απάντησή της στην επίθεση στη γέφυρα.

«Είναι ώρα για μάχη! Με αγριότητα, ακόμη και ωμότητα. Χωρίς να ασχοληθούμε με οποιεσδήποτε επικρίσεις από τη Δύση», έγραψε ο Μιρόνοφ το Σάββατο στο Twitter. «Δεν θα υπάρξουν μεγαλύτερες κυρώσεις. Δεν θα πουν χειρότερα λόγια. Πρέπει να κάνουμε τις κινήσεις μας. Το ξεκινήσαμε – πρέπει να πάμε μέχρι το τέλος. Δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής. Ώρα για απάντηση!».

Η απάντηση ήρθε τη Δευτέρα το πρωί. Η Ρωσία εκτόξευσε πυραύλους σε πόλεις της Ουκρανίας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες πολίτες. Τεράστιες ζημιές προκλήθηκαν σε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας. Οι πυραυλικές επιθέσεις κατέστρεψαν ηλεκτρικά καλώδια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και δρόμους, ενώ άφησαν πόλεις χωρίς νερό.

Για πρώτη φορά μετά από μήνες, πύραυλοι χτύπησαν την καρδιά του Κιέβου, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Ουκρανία: Τα «γεράκια» του Κρεμλίνου ζητούν νέες καταστροφικές επιθέσεις-1

Ο Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα χτυπήματα ήταν αντίποινα για τις «τρομοκρατικές» ενέργειες του Κιέβου στη γέφυρα του Κερτς. «Με τις ενέργειές του, το καθεστώς του Κιέβου έβαλε τον εαυτό του στο ίδιο επίπεδο με τις πιο απεχθείς διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Είναι απλώς αδύνατον να αφήσουμε τέτοιου είδους εγκλήματα αναπάντητα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, κατά την έναρξη της συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

«Αν συνεχιστούν οι απόπειρες διενέργειας τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφός μας, οι απαντήσεις της Ρωσίας θα είναι σκληρές και στην κλίμακά τους θα ανταποκρίνονται στο επίπεδο των απειλών που δημιουργούνται για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία γι΄αυτό», είπε ο Πούτιν.

«Έρχεται η απάντηση», έγραψε η Μαργκαρίτα Σιμονιάν του δικτύου RT μετά τις επιθέσεις. «Η γέφυρα της Κριμαίας ήταν μια “πολύ” κόκκινη γραμμή από την αρχή».

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης της Τσετσενίας, δήλωσε ότι πλέον είναι «100% ικανοποιημένος» με την πορεία της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. Ο Καντίροφ ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των «πιο δραστικών μέτρων», συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πυρηνικών όπλων μικρής ισχύος.

Ο Σεργκέι Ακσιόνοφ, κυβερνήτης της Κριμαίας οποίος διορίστηκε από τη Μόσχα μετά την προσάρτηση της χερσονήσου το 2014, χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Δευτέρας «καλά νέα». Ο Ακσιόνοφ δήλωσε επίσης πως «αν γίνονταν τέτοιες ενέργειες κάθε μέρα, τότε θα είχαμε τελειώσει τα πάντα τον Μάιο και το καθεστώς του Κιέβου θα είχε ηττηθεί». «Ελπίζω ότι τώρα ο ρυθμός της εκστρατείας δεν θα επιβραδυνθεί», πρόσθεσε.

Ουκρανία: Τα «γεράκια» του Κρεμλίνου ζητούν νέες καταστροφικές επιθέσεις-2
AP

Ο παρουσιαστής του RT, Άντον Κρασόφσκι, δημοσίευσε ένα βίντεο που τον έδειχνε να χορεύει σε ένα μπαλκόνι με καπέλο που έφερε το γράμμα Ζ. Σε άλλη ανάρτηση στο Telegram, ανέφερε ότι η ζημιά στα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος της Ουκρανίας «δεν ήταν αρκετή!».

Ένας ακόμα δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης, ο Αντρέι Μεντβέντεφ, χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Δευτέρας «ένα λογικό βήμα, το οποίο η κοινωνία απαιτεί εδώ και καιρό». «Και αυτό έγινε. Όμως αλλάζει την κατάσταση;», αναρωτήθηκε.

«Εάν οι τακτικές επιθέσεις σε σιδηροδρόμους, γέφυρες και σταθμούς παραγωγής ενέργειας γίνουν μέρος της στρατηγικής μας τότε ναι, αλλάζει (η κατάσταση)», έγραψε ο Μεντβέντεφ. «Αλλά προς το παρόν, σύμφωνα με (επίσημες) δηλώσεις, δεν έχει ληφθεί η απόφαση να βυθιστεί η Ουκρανία στον μεσαίωνα».

Η Τατιάνα Στανόβαγια σημείωσε σε ανάρτηση στο Telegram ότι ο Πούτιν αντιμετώπισε «ισχυρές πιέσεις για να προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες και μαζικούς βομβαρδισμούς» και αυτό ώθησε τον Ρώσο ηγέτη να αναλάβει δράση.

Με πληροφορίες από AP News

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή