Αυτοί είναι οι νεότεροι σε ηλικία ηγέτες σήμερα στον κόσμο

Αυτοί είναι οι νεότεροι σε ηλικία ηγέτες σήμερα στον κόσμο

Από τη Σάνα Μάριν στον Γκάμπριελ Μπόριτς, και από τον Κιμ Γιονγκ Ουν στον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προσπάθειά τους να αναλύσουν τις διεθνείς εξελίξεις – είτε πρόκειται για τον πόλεμο στην Ουκρανία, είτε για τις επερχόμενες εκλογές σε ΗΠΑ, Τουρκία – όλοι πια διερωτώνται ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του 79χρονου Τζο Μπάιντεν (που γίνεται 80 ετών τον Νοέμβριο), του 70χρονου Βλαντιμίρ Πούτιν (που γιόρτασε προ ημερών τα 70α του γενέθλια), του 76χρονου Ντόναλντ Τραμπ, του 68χρονου Ερντογάν κ.ά.

Η διάμεση ηλικία γερουσιαστών και βουλευτών στις ΗΠΑ έχει πια αυξηθεί στα 64,8 έτη για τα μέλη της Γερουσίας και στα 58,9 έτη για τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. Την ίδια ώρα ωστόσο, η διάμεση ηλικία συνολικά των Αμερικανών σήμερα δεν ξεπερνά τα 38,5 έτη.

«Κυβερνώνται οι Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα από ηλικιωμένους;»… «Είναι αυτό το χάσμα γενεών αποκλειστικά αμερικανικό χαρακτηριστικό;»: Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτει σε άρθρο του ο ιστοχώρος Gzero. Για να δώσουν απαντήσεις, οι συντάκτες του Gzero αντιπαραβάλλουν τις ηλικίες των νεότερων ηγετών διεθνώς με τη διάμεση ηλικία των πολιτών στις χώρες τους.

Κιμ Γιονγκ Ουν – Βόρεια Κορέα

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είναι 38 ετών. Η διάμεση ηλικία του πληθυσμού της χώρας του είναι τα 34,6 έτη.

Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν – Σαουδική Αραβία

Ο πανίσχυρος πρίγκιπας διάδοχος και πρωθυπουργός είναι 37 ετών. Η διάμεση ηλικία των Σαουδαράβων ωστόσο δεν ξεπερνά σήμερα τα 30,8 έτη.

Βιόσα Οσμάνι – Κόσοβο

40 ετών η πρόεδρος, 30,5 έτη η διάμεση ηλικία των Κοσοβάρων.

Γκάμπριελ Μπόριτς – Χιλή

Πρόεδρος της Χιλής από τον περασμένο Μάρτιο, ο Γκάμπριελ Μπόριτς είναι 36 ετών, ενώ η διάμεση ηλικία των Χιλιανών σήμερα τα 35,5 έτη.

Ντρίταν Αμπάζοβιτς – Μαυροβούνιο

36 ετών ο πρωθυπουργός, 39,6 κατά μέσο όρο οι Μαυροβούνιοι.

Ιρακλί Γκαριμπασβίλι – Γεωργία

Ο πρωθυπουργός Γκαριμπασβίλι είναι 40 ετών και οι Γεωργιανοί κατά μέσο όρο 38,6.

Σάνα Μάριν – Φινλανδία

Όταν ανήλθε στην πρωθυπουργία το 2019 ήταν μόλις 34 ετών. Σήμερα είναι 36, ενώ η διάμεση ηλικία του πληθυσμού της Φινλανδίας είναι τα 42.8.

Αυτοί είναι οι νεότεροι σε ηλικία ηγέτες σήμερα στον κόσμο-1

Ασιμί Γκοΐτά – Μάλι

Ο 38χρονος συνταγματάρχης Ασιμί Γκοϊτά ανήλθε στην εξουσία έπειτα από διαδοχικά πραξικοπήματα και πλέον είναι μεταβατικός πρόεδρος μιας χώρας η διάμεση ηλικία του πληθυσμού της οποίας δεν ξεπερνά τα 16,1 έτη.  

Ιμπραχίμ Τραορέ – Μπουρκίνα Φάσο

Ο 34χρονος λοχαγός ανήλθε στην εξουσία με πραξικόπημα και πλέον είναι μεταβατικός πρόεδρος μιας χώρας η διάμεση ηλικία του πληθυσμού της οποίας δεν ξεπερνά τα 17,9 έτη.

Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο – Τσαντ

38 ετών ο στρατηγός και πρόεδρος του μεταβατικού στρατιωτικού συμβουλίου – 16,1 η διάμεση ηλικία του πληθυσμού της αφρικανικής χώρας.

Πηγή: Gzero  

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή