Επικεφαλής Gazprom: Δεν επαρκούν τα αποθέματα αερίου για να βγάλει η Ευρώπη τον χειμώνα

Επικεφαλής Gazprom: Δεν επαρκούν τα αποθέματα αερίου για να βγάλει η Ευρώπη τον χειμώνα

Ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, μιλώντας σε ενεργειακό φόρουμ στη Μόσχα, τόνισε πως οι επισκευές στους αγωγούς θα διαρκέσουν περισσότερο από έναν χρόνο

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Ευρώπη θα επιβιώσει τον χειμώνα με τα αποθέματα αερίου που διαθέτει», δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, μιλώντας σε ενεργειακό φόρουμ στη Μόσχα. Αναφερόμενος μάλιστα στα αποθέματα της Γερμανίας, υπογράμμισε πως αυτά «επαρκούν μόλις για δύο έως δυόμισι μήνες».

Σχετικά με τις διαρροές στους αγωγούς NordStream, o ισχυρός άνδρας της Gazprom δήλωσε ότι η εταιρεία δεν έχει πρόσβαση στα σημεία που σημειώθηκαν οι εκρήξεις. Χαρακτήρισε την επισκευή του αγωγού ένα «κυρίως πολιτικό ζήτημα» και κάλεσε τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσουν αν ενδιαφέρονται για τις εργασίες αποκατάστασης στους Nord Stream.

Ο Αλεξέι Μίλερ τόνισε ότι οι επισκευές στους αγωγούς θα διαρκέσουν περισσότερο από έναν χρόνο.

Δήλωσε επίσης ότι «αν ο Nord Stream 2 πιστοποιηθεί, μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα τις προμήθειες φυσικού αερίου».

Πούτιν: «Επικίνδυνο προηγούμενο» οι επιθέσεις στους αγωγούς

Νωρίτερα, σε ομιλία του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι οι επιθέσεις στους αγωγούς, τους οποίους οι ευρωπαϊκές και δυτικές κυβερνήσεις έχουν χαρακτηρίσει δολιοφθορά, αποτελούν «επικίνδυνο προηγούμενο». Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αγωγοί μπορούν να επισκευαστούν και τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει αέριο μέσω του Nord Stream 2, μία γραμμή του οποίου είναι ασφαλής, όπως είπε.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ε.Ε.» τόνισε, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα δεν ευθύνεται για τις υψηλές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη. Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε επιπλέον ότι δεν πρέπει να γίνεται «πολιτικοποίηση» του ζητήματος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ κατηγόρησε την Ε.Ε. για ανεπαρκείς επενδύσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή