Σουηδία: Με ακροδεξιά στήριξη η νέα κυβέρνηση

Σουηδία: Με ακροδεξιά στήριξη η νέα κυβέρνηση

Κυβέρνηση που στηρίζεται από την άκρα Δεξιά απέκτησε για πρώτη φορά η Σουηδία, μετά τη συμφωνία, χθες, Συντηρητικών, Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού με την κοινοβουλευτική στήριξη του ακροδεξιών καταβολών κόμματος Σουηδοί Δημοκράτες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Κυβέρνηση που στηρίζεται από την άκρα Δεξιά απέκτησε για πρώτη φορά η Σουηδία, μετά τη συμφωνία, χθες, Συντηρητικών, Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού με την κοινοβουλευτική στήριξη του ακροδεξιών καταβολών κόμματος Σουηδοί Δημοκράτες. Ο επικεφαλής των Συντηρητικών Ουλφ Κρίστερσον αναμένεται να εκλεγεί πρωθυπουργός μεθαύριο Δευτέρα.

Δέκα χρόνια νωρίτερα, η εξέλιξη αυτή θα ήταν αδιανόητη. Στο μεσοδιάστημα, το κόμμα του Γίμι Οκεσον απαλλάχθηκε από τα πιο ακραία στελέχη του και υιοθέτησε μια λιγότερο επιθετική ρητορική, δίνοντας έμφαση στο πρόβλημα της εγκληματικότητας. Οι εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου έγιναν έπειτα από μήνες, στη διάρκεια των οποίων συμμορίες προχωρούσαν σε ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, με 47 δολοφονίες από την αρχή της χρονιάς.

Στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για ριζική αναμόρφωση του ποινικού κώδικα. «Θα αναμορφώσουμε τον ποινικό κώδικα, με αυστηρότερες ποινές για βίαια εγκλήματα και εγκλήματα σεξουαλικής φύσεως», είπε ο Κρίστερσον. Θα επιμηκυνθούν επίσης οι ποινές για τα μέλη εγκληματικών συμμοριών και θα καθιερωθεί πρόγραμμα προστατευόμενων μαρτύρων. Ως προς τη μετανάστευση, η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να καταστήσει πιο δύσκολη την πρόσβαση των νέων μεταναστών στα επιδόματα και να δώσει τη δυνατότητα σε καταδίκους ξένης υπηκοότητας να εκτίουν τις ποινές τους στο εξωτερικό.

Αν και εκτός κυβέρνησης, το κόμμα του Οκεσον συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό (20,5%) μεταξύ των δεξιών κομμάτων. Νικητής των εκλογών, που κρίθηκαν «στο νήμα», ήταν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της απερχόμενης πρωθυπουργού με 30,3%, αλλά ο κεντροαριστερός συνασπισμός απέσπασε 173 έδρες, αντί 176 του συνασπισμού Δεξιάς – άκρας Δεξιάς.

Ο Οκεσον εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ότι δεν δόθηκαν στο κόμμα του υπουργεία, αλλά επαίνεσε τις κατευθύνσεις πολιτικής του νέου πρωθυπουργού.

Ο Οκεσον εξέφρασε χθες τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν δόθηκαν στο κόμμα του υπουργεία, αλλά επαίνεσε τις κατευθύνσεις πολιτικής του νέου πρωθυπουργού. Το κόμμα θα αποκτήσει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε διορισμούς στελεχών του κρατικού μηχανισμού.

«Καταδίκη για το κλίμα»

Το Κόμμα των Φιλελευθέρων ήταν αυτό που διαφώνησε με την επίσημη συμμετοχή του Οκεσον στην κυβέρνηση. Ο επικεφαλής του, Γίοχαν Πέρσον, τόνισε ότι το κόμμα του θα διασφαλίσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την απρόσκοπτη πρόσβαση στις αμβλώσεις. Από τις προγραμματικές δηλώσεις του μελλοντικού πρωθυπουργού απουσίαζε κάθε αναφορά στην κλιματική κρίση. «Πρόκειται για θανατική καταδίκη για το κλίμα και για τη θέση της Σουηδίας στον κόσμο», σχολίασε ο βουλευτής των Πρασίνων Περ Μπόλαντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή