Μακρόν: Παράδειγμα η συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου για την ΑΟΖ

Μακρόν: Παράδειγμα η συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου για την ΑΟΖ

«Θα συμβάλλει στην σταθερότητα, στην ασφάλεια και στην ευημερία. Προσφέρει ένα παράδειγμα για την περιοχή», σημειώνει η γαλλική προεδρία, χαιρετίζοντας τη συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε σήμερα την «ιστορική» όπως τη χαρακτήρισε συμφωνία Λιβάνου – Ισραήλ για την ΑΟΖ, μια συμφωνία που θα επιτρέψει την εξόρυξη υδρογονανθράκων στα ανοιχτά των δυο χωρών, αποτελώντας έτσι ένα «σημαντικό βήμα προς περισσότερη ειρήνη» στην περιοχή.

Ο Μακρόν συνεχάρη τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ, τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν και τον πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, με τον οποίο μίλησε τηλεφωνικά, για «τις προσπάθειές τους και την αποφασιστικότητά τους» προς αυτήν την κατεύθυνση, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα σημαντικό βήμα προς περισσότερη ειρήνη για το Ισραήλ, τον Λίβανο και το σύνολο των χωρών και των λαών της περιοχής», πρόσθεσε το Ελιζέ.

Η συμφωνία «θα συμβάλλει στη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής και στην ασφάλεια του Ισραήλ και του Λιβάνου» και «αναμένεται επίσης να συμβάλλει στην ευημερία των δύο χωρών», τόνισε το Μέγαρο των Ηλυσίων, καθώς ο Λίβανος έχει βυθιστεί σε σοβαρή οικονομική κρίση.

«Προσφέρει ένα παράδειγμα για την περιοχή», σημείωσε το Ελιζέ.

Έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη τη σύναψη της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων με τον Λίβανο, ενώ οι δύο αυτές χώρες βρίσκονται τυπικά σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο «ιστορική πρόοδο» και κάλεσε όλες τις πλευρές να «εργαστούν για την εφαρμογή της συμφωνίας». Ευχαρίστησε επίσης τον Μακρόν για «την υποστήριξή του στις διαπραγματεύσεις».

Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του «χαιρέτισε τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών». Η Γαλλία θα συνεργαστεί «πλήρως» για την εφαρμογή της συμφωνίας, πρόσθεσε το Ελιζέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή